Med izbranimi le Gimnazija in srednja šola Kočevje

pixabay.com

Evropska komisija je objavila seznam šol, ki bodo sodelovale na letošnjem vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce. Med izbranimi šolami je osem srednjih šol iz Slovenije, med njimi Gimnazija in srednja šola Kočevje. Slednja je tudi edina izbrana iz naše regije, kar je nedvomno izjemno priznanje.

Izbrane srednje šole so – poleg kočevske: Gimnazija Slovenj Gradec, Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera, Gimnazija Jurija Vege iz Idrije, Gimnazija Krško, Prva gimnazija Maribor, Srednja šola Slovenska Bistrica in Škofijska klasična gimnazija iz Ljubljane.

Vsaka izbrana šola bo zdaj izbrala od dva do pet dijakov, rojenih leta 2000. Ti se bodo nato preskusili v prevajanju krajšega besedila v izbrani jezikovni kombinaciji 24 uradnih jezikov Evropske unije. Prevode bodo ocenili profesionalni prevajalci Evropske komisije. Nato bo izbran zmagovalec za vsako državo. V letu 2018 pa bodo zmagovalce povabili na slovesno podelitev nagrad, ki bodo na sedežu Komisije v Bruslju.

Namen tekmovanja, imenovanega Juvenes Translatores, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mlade navdušiti za prevajalski poklic.

Gimnazijo in sredno šolo Kočevje vodi ravnateljica Meta Kamšek. Šola je letos pridobila tudi srednješolski program strojnega tehnika. O tem, da mlade nato čaka tudi služba v domačem kraju, povezano s tovarno robotov, pa tudi ostalimi podjetji, smo že poročali – tukaj: kocevje-

J. M.