Migrantov na drugi strani Kolpe kot mravelj

Migranti na hrvaški strani blizu Kolpe (vir: kamenjar.com)

Radio Mrežnica poroča, da prebivalci na območjih Karlovške županije in Gorskega kotarja opozarjajo na skrb zbujajoč migrantski val, ki so mu priča vsakodnevno.

Tako ni noči niti dneva, da skozi mesta in vasi ne gredo skupine ilegalnih migrantov, ki želijo priti do hrvaško-slovenske meje. “Migrantski val skozi Karlovško županijo se je začel pred letom dni in od takrat dalje ne pojenjuje. Nasprotno, migrantov je čedalje več, vse več je vlomov in vandalizma v objektih, kjer migranti prespijo, pustijo pa jih v stanju, kot da je v te prostore padla bomba,” poročajo domačini.

Včerajšnji primer ilegalnega prehoda meje pa je dvignil na noge tako slovenske kot hrvaške pristojne službe, saj so migranti »zapeli« oziroma obstali, obtičali na nikogaršnji zemlji – sredi reke Kolpe.

Zgodilo se je pred krajem Rim, na območju Vrbovskega, in sicer v zgodnjih jutranjih urah. Skupina ilegalnih migrantov je obstala na enem od otokov sredi Kolpe, od tam niso mogli ne naprej, ne nazaj. Poleg policije so bili na terenu tudi člani Hrvaške gorske službe za reševanje (HGSS).

Radio Mrežnica poroča, da ni znano, koliko je bilo na tem območju ilegalnih migrantov, prav tako ni znano, ali so jih prevzeli slovenski ali hrvaški varnostni organi.

Naselje Rim je le nekoliko stran od Zdihovega, na drugi strani Kolpe je kraj Vukovci, zračne razdalje je le 1,5 kilometra. Migrante pa so včeraj zgodaj zjutraj reševali z območja Kolpe, kjer so obstali sredi reke, na manjšem otočku.

Zanimivo je, da o dogodku ni na svoji spletni strani poročala niti Policijska uprava karlovačka. Doslej o tem ni poročala še niti Policijska uprava Novo mesto.

Vir: migranti-zapeli-na-rijeci-kupi-

Migranti pri Plitvicah: Zelo veliko jih, kot mravelj

O tem, da je ilegalnih migrantov v Liki, v okolici Plitvičkih jezer in na območju Korenice, zelo veliko, da “jih je kot mravelj in da ni območja, kjer jih ni”, so te dni poročali tudi na 24 sata, povzel pa je portal kamenjar. com. Tudi od tu poročajo, da migrantski val traja že od lani. V glavnem gredo skozi gozdove, po novem pa tudi prek naselij.

Eden od tamkajšnjih prebivalcev je povedal, da je v ponedeljek videl skupino več deset migrantov, ki so sedeli ob cesti na območju Korenice.

Vir: migranti-kod-plitvica

Cilj migrantov je prečkanje hrvaško-slovenske meje in Slovenija, kar nedvomno tudi dosežejo. Kako gre naprej, pa ne vemo, saj se v Sloveniji o tem skorajda ne poroča več.

C. R.