Potrjeno: Ob Kolpi bo sprejemno-registracijski center za migrante

Fotografija je simbolična.

V vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov so pozno sinoči za naš portal potrdili, da se pospešeno pripravljajo na postavitev sprejemno-registracijskih centrov na posameznih lokacijah ob državni meji, tudi v jugovzhodni Sloveniji. Lokacij v Metliki, Jelšanah in Obrežju niso niti zanikali niti potrdili. Civilna iniciativa proti migrantskemu centru pa je včeraj na svoji Facebook strani zapisala, da bo po njihovih podatkih center vzpostavljen v Metliki, v Logu. Glede na podatke v razpisih pa obstaja velika možnost, da bo to tudi na območju občine Črnomelj. 

Vladni urad je v zadnjih tednih objavil večje število javnih naročil, iz vseh je razvidno, da že natančno vedo, kje bodo vzpostavljeni ti centri. Načrtovani so v treh regijah, poleg Bele krajine še na Primorskem (domnevno v Jelšanah) in v Posavju (domnevno v Obrežju).

Natančno vedo, koliko kilometrov bodo centri oddaljeni od Ljubljane, iz naročil je tudi razvidno, da bodo centri grajeni in obdani s panelnimi ograjami, ki bodo nameščene na betonskih podstavkih.

Za kar so še pred volitvami, ki so bile 3. junija, nekateri govorili, da gre le za zastraševanje in govorjenje v politične namene, se zdaj kaže za resnico.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki ga vodi Novomeščanka Mojca Špec Potočar (v Novem mestu je kandidirala za poslanko na listi SMC), je prvo javno naročilo objavilo že 2 dni po volitvah, 5. junija 2018. V pogovorni oddaji na Radio Ognjišče sredi junija pa je Špec Potočarjeva potrdila, da se vodstvo urada redno srečuje z občinskimi vodstvi v Beli krajini in z njimi tudi zelo dobro sodeluje.

Rezultat tega sodelovanja urada z občinskimi vodstvi je zdaj na dlani.

Urad je v zadnjih dveh mesecih objavil naslednja javna naročila za:

  • nakup in dobavo 1200 kovinskih ležišč (pogradov),
  • nakup oblačil, obutve, higienskih potrebščin, vzglavnikov in posteljnine,
  • čiščenje objektov,
  • za prehrano migrantov,
  • za izdelavo betonskih podstavkov,
  • čiščenje objektov ter
  • varovanje objektov, ljudi in premoženja.

Gre za javna naročila, objavljena v zadnjih dveh mesecih, več jih je še odprtih, rok za prijavo še poteka. enarocanje.si

Javna naročila delijo v tri sklope, in sicer za regije:

  • jugovzhodna Slovenija – oddaljenost 80 do 100 km od Ljubljane (pri posteljah navajajo od 100 do 120 kilometrov)
  • primorsko-notranjska – oddaljenost od 80 do 100 km od Ljubljane
  • posavska – oddaljenost od 100 do 120 km od Ljubljane

Naročilo za nakup kovinskih postelj: 600 pogradov oz. 1200 samostojnih postelj

Urad je objavil javno naročilo za nakup 600 pogradov oziroma 1200 postelj, ki so lahko tudi samostojne. Posteljni model mora imeti dve stranici in dodatno varovalno stranico na zgornjem ležišču. Ležišče bo pritrjeno v tla tako, da premik ni možen. Barva kovine mora biti siva ali črna.

Lokacije dostave so v: jugovzhodni Sloveniji, primorsko-notranjski in posavski regiji. Pri vseh lokacijah je oddaljenost od Ljubljane od 100 do 120 km.

Garancija za ležišče mora biti vsaj 24 mesecev, dobavljivost nadomestnih delov pa vsaj 5 let po dobavi ležišč. – narocila/

Naročilo za prehrano: okvirno za 740 oseb dnevno

Za prehrano je javno naročilo za obdobje največ 24 mesecev, z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev.

V razpisu zahtevajo, da se migrante oskrbi s tremi obroki dnevno, od tega morata biti kosilo in večerja topla obroka. Po posebnem naročilu pa mora ponudnik pripraviti suhe obroke na zalogo z rokom uporabe najmanj 6 mesecev.

Pri tem navajajo nastanitvene kapacitete na navedenih lokacijah, storitve pa obsegajo pripravo hrane, dostavo in razdelitev vseh obrokov hrane v razdelilnici objekta na posameznih lokacijah.

Skupno vrednost javnega naročila so ocenili na 7,2 milijona evrov, za lokacijo v Beli krajini ocenjujejo vrednost 1,02 milijona evrov.

Predvideni so obroki za 740 oseb dnevno. Obseg je okviren, urad si pridržuje pravico do spremembe. – Obvestilo

Čiščenje objektov: vrednost 207.400 evrov

Tudi v tem delu je urad objavil javno naročilo za čiščenje objektov na treh lokacijah, kot smo jih že navedli. Naročilo je tudi tu za 24 mesecev, z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev. Ocenjena skupna vrednost naročila je 207.400 evrov, od tega za lokacijo v Beli krajini 61.000 evrov.

Kaj bodo čistili? Objekte. Vse dni v letu, od 8. do 11. ure in od 16. do 20. ure. Za vse tri lokacije predvidevajo 30 čistilcev, od tega 6 za Belo krajino.

Čistili bodo: talne površine, pisarniške prostore in opremo, vhod (vključno s pobiranjem in transportom smeti in čiščenje košev, cigaretnih ogorkov ipd.), jedilnico, vrata, okenske police, izolirnico (ta bo uporabna v primeru nalezljivih bolezni, uši, garij, suma na nalezljivo bolezen).

Za Belo krajino so zapisali, da je v objektu predvidena nastanitev do 96 oseb dnevno. V ostalih dveh do 320 oseb, skupno 416 oseb, podatki pa so zelo okvirni.

Urad bo preveril seznam oseb, ki bodo opravljale delo. Osebe morajo biti cepljene proti hepatitisu A in B ter tetanusu. Predpisana je tudi uporaba ustreznih zaščitnih sredstev, po potrebi tudi gumijasti škornji in zaščitne maske. Predpisano je tudi razkuževanje.

Postopek prijave še traja, reference ponudnika niso potrebne. – Naročilo

Naročilo za oblačila, obutev, higienskih potrebščin, vzglavnikov in posteljnine

Tudi to naročilo je za obdobje 24 mesecev, z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev.

Predmet naročila so: bombažne moške, ženske in otroške spodnje hlače; trenirke za odrasle in otroke, nogavice in majice s kratkimi rokavi (T-shirt); šamponi, geli za tuširanje, zobne ščetke, zobne paste, vložki, plenice, krpe za umivanje, vrečke; vzglavniki, rjuhe in prevleke za blazino za 1-kratno uporabo, športni copati od številk 25 do 45.

Rok za oddajo ponudbe se je iztekel 20. julija 2018. – Javno naročilo

Izdelava betonskih podstavkov – za panelne ograje

Betonski podstavki morajo biti dolgi 5 metrov, spodnja širina je 90 cm, višina je 60 cm, konus je na zgornji strani širine 20 cm, ki je zaokrožen, da ni pohoden oz. ni možno stati ob ograji. V podstavke morajo biti vbetonirane kovinske cevi, na katere se natakne obstoječi kovinski steber. Razmak med vbetoniranimi kovinskimi cevmi mora biti skladen s standardom dimenzij panelne ograje. Točne dimenzije in število bodo še dorekli. Odpiranje ponudb bo 14. 8. 208 ob 12.15 uri. – Narocilo

Morda se tudi v tem naročilu za betonske podstavke skriva odgovor na skrivnostne panelne ograje, ki so se sredi julija pojavile v bližini meje v Metliki.

Fotografijo je na svoji Facebook strani objavila Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini. Na vprašanje, za kaj bodo te ograje namenjene, niso dobili odgovora.

Varovanje objektov, ljudi, premoženja: za azilni dom in izpostave

Javno naročilo je bilo objavljeno 6. avgusta, rok za prijavo je 10. september.

To naročilo je za varovanje azilnega doma Ljubljana, izpostave v Logatcu in izpostave na Debelem rtiču. Na posameznih lokacijah zahtevajo po 4 primerno opremljene varnostnike v vsaki izmeni. Primerno opremljeni pomeni kovinski detektor, detektorska vrata, svetilke, brezžične zveze, plinski razpršilec, sredstva za vklepanje in vezanje in ostala tehnična sredstva. – Narocilo

Iz navedenega je razvidno, da se v vladnih službah pospešeno pripravljajo na večji prihod migrantov v Slovenijo. Razvidno je tudi, da natančno vedo, kje bodo lokacije postavljenih migrantskih centrov. Vse to delajo z vednostjo in odobritvijo občinskih vodstev, kar se je v praksi delovanja urada doslej že večkrat potrdilo.

Javna naročila Urada za oskrbo in integracijo migrantov v zadnjem času:

Razpisi vladnega urada za migrante v zadnjem času.

V uradu sicer navajajo, da bo posamezno naročilo izvedeno le v primeru, če bodo posamezni sprejemno-registracijski centri res vzpostavljeni. Vendar pa resnost in obseg naročil nakazuje, da tu sploh ni več vprašanja o tem.

J. M.