Yaskawi za tovarno v Kočevju odobrili še milijon evrov

Odhajajoča Cerarjeva vlada je na današnji domnevno zadnji seji namenila dodaten milijon evrov za projekt Yaskava – Pametna tovarna v Kočevju. S tem je dosedanje državne spodbude oziroma državne pomoči Yaskawi za naložbe v Kočevju povečala na 6,6 milijona evrov.

Japonski izdelovalec robotov Yaskawa v Kočevju že gradi evropsko tovarno robotov, kočevski Yaskawin kompleks pa naj bi v prihodnjih letih dobil tudi dodaten obrat za izdelavo elektromotorjev in elektronskih komponent.

Skupaj naj bi Yaskawa v Kočevju investirala okoli 50 milijonov evrov in zaposlovala okoli 500 delavcev, država pa ji je že odobrila spodbudo v višini 5,6 milijona evrov.

Poleg milijona evrov Yaskavi je štiri milijone evrov odhajajoča vlada namenila še podjetjem Kovis, Medicop, Ocean Orchids in Termit, ki so v slovenski lasti.

Kovis Livarna je iz Brežic, denar pa bo namenjen za posodobitev livarne v Štorah (k že odobrenima dvema milijonoma evrov so jim danes dodali še 1,25 milijona evrov). Medicop je iz Murske Sobote (proizvajalec medicinske opreme in reševalnih vozil), pred tem so jim odobrili 0,9 milijona evrov, danes pa še toliko. Podjetje Ocean Orchids je iz Dobrovnika, ki v rastlinjakih v Prekmurju goji orhideje, bo poleg že odobrenih dveh milijonov evrov namenila še 1,25 milijona evrov.

Podjetju Termit iz Moravč (kremenčev pesek) pa so za postavitev nove jedrarne v Zagorju poleg že odobrenih 0,6 milijona evrov odobrili še enkrat toliko.

Denar gre iz državnega proračuna, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo tega prerazporedilo v okviru svojih pravic.

C. R.