Ali se splača dopustovati na Hrvaškem?

(kraji.eu)

Hrvaška je že od nekdaj ena od najbolj priljubljenih destinacij za dopust Slovencev. V preteklosti je veljalo, da je tudi cenovno ugodna, kar pa v zadnjih letih več ne drži v tolikšni meri.

Cene v trgovinah so v večjih turističnih krajih na Hrvaškem za večino izdelkov višje kot v Sloveniji. Laško ali Union pivo denimo staneta okoli 12 kun, kar je okoli 1,7 evra, medtem ko ju pri nas dobite že za en evro. Liter in pol vode stane okoli sedem kun oziroma okoli en evro, prav tako liter gazirane vode. Pri nas je cena obeh veliko nižja, in se giblje od pol evra za negazirano in do 0,65 evra za gazirano vodo. Liter mleka na Hrvaškem stane okoli devet kun ali 1,2 evra (pri nas precej manj kot evro), 20 dekagramov kave Barcaffe 21 kun ali tri evre (pri nas nekaj več ko dva evra) in tako naprej. So pa še vedno ugodne cene kruha. Treba je tudi povedati, da so cene višje v trgovinah v samih turističnih centrih, medtem ko so nekoliko izven njih nižje. Odvisno je tudi, ali gre za trgovinsko verigo, kot je denimo Konzum, ali za zasebno majhno trgovino.

So pa na Hrvaškem še vedno ugodne cene apartmajev, ki se v povprečju gibljejo od 50 do 60 evrov za tri osebe. Tudi cestnine, kljub morda drugačnemu prepričanju, še vedno ne pomenijo večjega stroška, je pa na Hrvaškem dražji bencin. Cena trajekta je okoli 20 evrov za 15 minut vožnje (za dve odrasli osebi in osebni avtomobil).

So pa v zadnjih letih precej dražje postale gostinske storitve, predvsem pijača. Tako se cena za pollitrsko pivo v turističnih središčih giblje od 18 do 25 kun oziroma od 2,9 do 3,5 evra, medtem ko na primer v Ljubljani skorajda ne preseže 2,5 evra. Za pol litra ustekleničene vode boste plačali dva evra, prav tako za sok.

Po izkušnjah avtorice prispevka tričlanska družina na Hrvaškem za enotedenski dopust v apartmaju brez pretiranega varčevanja porabi do 1000 evrov, medtem ko jo sedemdnevno bivanje v hotelu na primer v Grčiji stane od 1500 evrov naprej.

Hrvaška je tudi zato verjetno za povprečnega Slovenca še vedno ugodnejša izbira, kar pa ne pomeni, da bo še dolgo tako. Hrvaška se namreč v zadnjih letih opazno draži, medtem ko Grčija in druge države zaradi vse cenejšega letalskega prevoza postajajo vse dostopnejše.

M. A.