Nagrada: Po čem se Kočevje razlikuje od drugih?

Kočevje (kocevje.si)

Stari mit govori o feniksu, čudovitem ptiču, ki se dvigne iz pogorišča. Med vsemi mesti v Sloveniji na ta simbol najbolj spominja Kočevje. Mesto se je iz travmatiziranega zakotja, zaznamovanega s hudimi razvojnimi izzivi, po letu 2010 uspelo preobraziti v živahno lokalno središče z izrazitim duhom modernosti.

Število delovnih mest strmo raste – v prvi polovici lanskega leta je bila stopnja rasti 6,4-odstotna. Izboljšujejo se gospodarski kazalniki. Naravnost neverjeten pa je seznam dobrih praks in inovativnih prijemov, ki so jih vpeljali v Kočevju. Kočevje se še vedno sooča s hudimi izzivi, a zaradi načinov, na katere se sooča s težavami, je že postalo zgled za celo Slovenijo.

To je uvodna obrazložitev iz včerajšnje podelitve nagrade za razvojno najbolj prodorno občino.

Kraj sožitja med medvedi in roboti

Prej je bila za kraj značilna stagnacija in ujetost v rane preteklosti, zdaj pa v Kočevju prevladuje nov duh, ki ga zaznamujeta modernost in optimizem. V kraju imajo močan program za mlade in izjemno aktiven center mladih, so inovativni na področju upravljanja in delujejo zgledno transparentno. Poudarili so še, da Kočevje ni idealen kraj in ima vrsto težav in izzivov. A ne glede na to so v kraju prepričali Japonce iz družbe Yaskawa, da v Evropi ni boljšega kraja za novo tovarno industrijskih robotov. “Če Slovenija res gradi prihodnost na kombinaciji digitalnega in zelenega, Kočevje lahko postane zgled te razvojne paradigme. Tako rekoč kraj sožitja med medvedi in roboti,” so še zapisali v obrazložitvi.

Podelitev nagrade Zlati kamen 2018 za razvojno najbolj prodorno občino (podeljuje jo Planet GV) je bila včeraj v Festivalni dvorani v Ljubljani. Pri tem so izpostavili, da je le malo krajev v zadnjih letih naredilo tolikšen preobrat, kot ga je Kočevje – nekoč odmaknjen kraj s številnimi razvojnimi izzivi in nezavidljivo visoko stopnjo brezposelnosti.

Podlaga za podelitev nagrade so bile analize, ki za Kočevje kažejo na hitre spremembe predvsem na področjih trga dela in gospodarstva.

Letošnje regijske zmagovalke so še Ajdovščina, Ruše in Radlje ob Dravi.

C. R.