Sprege trgovcev z odpadki na naš račun

Inšpektorat za okolje in prostor še vedno ni objavil, kdo bo odstranil 7500 ton odpadkov (med njimi tudi nevarnih) na pogorišču podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Inšpektorat je javno naročilo prvič objavil lani, nato izbral krški Kostak, naročilo razveljavil in 11. aprila 2019 objavil novo. Rok za oddajo ponudbe je bil najpozneje do 13. maja 2019, do 11. ure. Od takrat dalje se ni zgodilo nič. Postopki do konca pa so še dolgotrajni.

 

Domačini in posledično Novomeščani bodo tako tudi letošnje poletje preživeli z odpadki in vsemi posledicami (tudi na reko Krko), ki bi jih že zdavnaj moralo pospraviti podjetje, katerega lastnik Tomislav Kovačič je tudi javno in pred tv-kamerami v družbi vladnih mož obljubljal, da bodo vse sanirali in vse plačali.

Požar je bil julija 2017, kmalu bo dve leti, Kovačič se je vsemu lepo izognil. Naredil in plačal ni nič, stroške za ožgane in požgane odpadke pa prepustil davkoplačevalcem.

Zdaj je tudi povsem že jasno, da bomo stroške odvoza in uničenja odpadkov plačali davkoplačevalci. Gre za najmanj 1,6 milijona evrov, kolikor je inšpektorat navedel v javnem naročilu. In vse to z blagoslovom tudi zdajšnje vlade pod vodstvom Marjana Šarca.

Irena Majcen in Jure Leben ob predaji poslov.

Za Ireno Majcen, nekdanjo ministrico za okolje iz vrst stranke DeSUS, je bilo znano, da si je blizu s Kovačičem. Za takšne in drugačne posle jo je Šarčeva vlada po lanskih izgubljenih volitvah nagradila z mestom direktorice Sklada kmetijskih zemljišč RS.

Na njeno mesto je prišel Jure Leben, ki je veliko obljubljal, naredil pa bore malo. Zaradi sumov o korupciji se je moral že po nekaj mesecih posloviti z ministrskega položaja.

Simon Zajc (vir: FB)

Nasledil ga je Simon Zajc, za katerega pa tudi kaže, da je v veliki spregi s trgovci z odpadki in lobiji, povezanimi s tem.

Kaj se dogaja s podjetjem Ekosistemi?

Podjetje je od julija 2018 v lasti zagrebškega mikro podjetja in še vedno brez direktorja. Bilance za leto 2018 niso oddali. Že leta 2017 so imeli skupno skoraj 2 milijona evrov izgube in 2,2 milijona evrov neplačanih obveznosti. Glede na to, da v letu 2018 niso poslovali, so obveznosti in izguba nedvomno še višje.

Zaprte imajo tudi vse bančne račune. Zadnjega od štirih so zaprli že 29. januarja 2019.

Vir: Ajpes

Hkrati je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – očitno na podlagi javnih objav – 4. marca 2019 na celjsko sodišče vložilo predlog za izbris podjetja Ekosistemi iz sodnega registra brez likvidacije. Kot razlog so navedli, da podjetje nima zakonitega zastopnika in ne deluje na naslovu in ne dviguje pošte. Sodišče je predlogu ministrstva ugodilo. Nato pa – sprememba.

Zasebno podjetje CVA trgovina in storitve iz Doblič pri Črnomlju je vložilo ugovor zoper sklep sodišča o izbrisu. V ugovoru so zapisali, da jim je podjetje Ekosistemi dolžno 3.018,40 evra s pripadajočimi stroški, poleg so priložili sklep Okrajnega sodišča v Ljubljani z dne 29. 10. 2018. To naj bi bil zadosten dokaz, da podjetje deluje.

Okrožno sodišče v Celju je nato v ponedeljek, 28. maja 2019, postopek za izbris podjetja Ekosistema ustavilo. Kaj je dejanski razlog za vse to, bomo lahko šele ugotavljali. Po že znanih podatkih pa je podjetje CVA za Ekosisteme več let opravljalo redne prevoze, bili so eden od njihovih rednih prevoznikov odpadkov.

Podjetje Ekosistemi je brez premoženja, brez direktorja, brez delujočega bančnega računa in s kopico dolgov.

J. M.