Belokranjci odločni in enotni: “Zavarovali bomo svojo Belo krajino!”

Protest v Metliki, 5. september 2018.

Civilni iniciativi Metlika in Bela krajina sta v Metliki pripravili protestni shod proti migrantskemu centru kjerkoli v Beli krajini. Protest je bil na trgu pred občinsko stavbo v Metliki, udeležilo se ga je približno 400 protestnikov, opaziti je bilo tudi konjenike, bagre in traktorje. Zbrane je nagovorilo več navzočih, sodelujoči pa so z udeležbo pokazali, da bodo naredili vse, kar bo potrebno, da zavarujejo “svojo Belo krajino”.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je protest organizirala že pred dvema letoma, takrat v Črnomlju. Povedali so, da bodo protest vnovič organizirali v primeru, če se bo s strani države pokazala kakršna koli namera o postavitvi migrantskih centrov. 

Maja Kocjan na protestu v Metliki.

Na današnjem protestu je njihova predstavnica Maja Kocjan povedala: “Ravno pred mesecem, dvema, je Urad za oskrbo in integracijo migrantov objavil razpis, med drugim za postelje, prehrano, za varovanje, kjer je točno navedeno, da gre za jugovzhodni del Slovenije. Na podlagi odgovora istega urada so dejali, da naj bi bili ti centri postavljeni na mejnih območjih, kar jasno nakazuje na to, da se v Beli krajini pripravlja postavitev migrantskega centra.”

Urad je sicer sporočil, da je razpis samo po potrebi, vendar je v sami razpisni dokumentaciji po besedah Kocjanove jasno navedeno, da mora ponudba veljati vsaj 60 dni po roku izvedbe razpisa, torej po poteku roka izvedbe razpisa, kar dejansko pomeni, da naj bi se po koncu razpisa v 60 dneh ta razpis tudi izvedel.

To so jasni znaki, da se želi postaviti sprejemno registracijski center v Beli krajini, čemur Belokranjci ostro nasprotujemo,” je poudarila Kocjanova.

Kot predstavnica Civilne iniciative Bela krajina je Maja Kocjan opozorila: Vse več ljudi ilegalne migrante srečuje na dnevni ravni, civilna iniciativa dobiva dnevno klice od zaskrbljenih mamic, staršev in ostalih, tudi starejših občanov, ki jih je ponoči strah biti sami doma. Zaradi tega smo se odločili, da proti temu ostro nastopimo in organiziramo protest.”

Annemarie Šimec, predstavnica CI Metlika

Annemarie Šimec, predstavnica Civilne iniciative Metlika, pa je sprva opisala kronologijo dogodkov, ki so privedli najprej do ustanovitve iniciative in nato protesta, potem pa povedala: “Belokranjci ne bomo dovolili, da se v Beli krajini gradijo migrantski centri v kakršni koli obliki. Želimo živeti naše skromno življenje, mirno, varno in na dostojen način. Želimo dobrobit za nas, za naše otroke. Če vedno pozabljate na nas, pozabite tudi tokrat!”

Šimčeva je predstavila štiri zahteve protestnikov, in sicer:

  • naj vladni urad nemudoma razveljavi vse razpise za oskrbo in integracijo migrantov, ki so povezani z Belo krajino;
  • zahtevajo okrepitev nadzora meje z večjo navzočnostjo slovenske vojske, ki naj pomaga policiji;
  • zahtevajo zagotovilo, da v Beli krajini ne bo nikoli postavljen migrantski center v kakršni koli obliki;
  • zahtevajo, da vlada odstopi od podpisa Marakeške deklaracije.

Župan in županji so občanom družno obrnili hrbet

Glede na to, da je protest tokrat potekal v Metliki, bi pričakovali, da se bo tega pred občinskimi vrati udeležil tudi župan Darko Zevnik, a je ta svojo udeležbo zavrnil že pred samim povabilom. Za STA pa je Zevnik skupno s črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič in semiško županjo Polono Kambič izjavil, da za proteste naj ne bi bilo potrebe. Spomnimo. Protesta pred dvema letoma sredi Črnomlja se takrat ni udeležila niti črnomaljska županja, semiška pa se je vsaj doslej držala nekoliko od strani, zdaj pa je tudi ona stopila ob bok Zevniku in Čemas Stjepanovičevi.

Na protestu prav tako ni bilo videti najbolj znanega državnega sekretarja v Cerarjevi vladi Boštjana Šefica, ki je v svojem odgovoru na povabilo zapisal, da ga ne bo, ker ni več na funkciji.

Belokranjci šokirani nad brezbrižnostjo večine politikov
Po besedah Kocjanove so v civilnih iniciativah šokirani zaradi brezbrižnosti vseh treh belokranjskih županov, ki odgovarjajo orkestrirano, v molk pa so se zavili tudi Borut Pahor, predsednik republike, novoizvoljeni predsednik državnega zbora Dejan Židan in večina političnih strank (Belokranjcem sta odgovorili le dve opozicijski stranki, in sicer SDS in SNS).

Zanimiv je tudi podatek, da je Mojca Špec Potočar, direktorica vladnega urada za migrantepred dvema mesecema v skupnem nastopu s Šeficem in Kocjanovo v pogovorni oddaji na Radio Ognjišče dejala, da odlično sodeluje z belokranjskimi župani, zdaj, ko se te konkretno sprašuje, kje bodo migrantski centri, pa nihče nič ne ve in nima nobenih informacij.

Dodajmo, da je stranka SMC današnji shod v Metliki celo obsodila in na Twitterju zapisala, da “obsojajo hujskaštvo in nepotrebno podpihovanje strahu in sovraštva”. Novomeščanka Mojca Špec Potočar je članica SMC, na zadnjih volitvah je (neuspešno) kandidirala na njihovi listi v delu Novega mesta in širše Dolenjske, je pa tudi občinska svetnica v občinskem svetu Novo mesto.

Med govorniki na shodu je bilo mogoče tudi slišati, da je zaradi povečanega migrantskega toka v Beli krajini vedno več vlomov. “Borimo se za zemljo, za otroke.”

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij z današnjega protesta v Metliki.

C. R.