Nekdanji poslanci, kje so: Banova je v županovem kabinetu

Vrnitev na občino si je zagotovila že v Muhičevem času.

Po državnozborskih volitvah, ki so bile 3. junija 2018, večje število poslancev ni bilo več izvoljenih. Med njimi so bili tudi Urška Ban iz Novega mesta, Janko Veber iz Kočevja in Zvone Lah iz Mirne Peči. Urška Ban je danes zaposlena v kabinetu novomeškega župana in uvrščena v visoki 50. plačni razred. Vrnitev (in visoko plačo) si je zagotovila že leta 2014, v času, ko je občino vodil Alojzij Muhič.

Banova je bila leta 2014 izvoljena na listi SMC, to je stranke Mira Cerarja, ki je na lanskih volitvah izgubila največ glasov. V državni zbor je odšla iz delovnega mesta v Mestni občini Novo mesto, kamor se je po izgubljenih volitvah junija 2018 tudi vrnila.

Podatki s spletne strani mestne občine kažejo, da je Urška Ban kot sekretarka za koordinacijo dela javnih zavodov in podjetij v občinski lasti zaposlena v kabinetu župana Gregorja Macedonija.

Med devetimi neposredno zaposlenimi v kabinetu župana je uvrščena zelo visoko in edina sekretarka kabinet-zupana/.

Prejeli smo več vprašanj, povezano s to zaposlitvijo, zato smo mestno občino vprašali, kako je s tem in v kateri plačni razred je uvrščena.

Odgovorili so, da je bila Urška Ban na mestni občini zaposlena od 1. maja 2011. Ob nastopu poslanske funkcije, leta 2014, je z občino sklenila Sporazum o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja. Po koncu mandata se je 23. junija 2018 vrnila na občino.

Zaposlena je za nedoločen čas, s polnim delovnim časom. Do 1. januarja 2019 ji je pripadal 49. plačni razred, po spremembah plač v javnem sektorju pa ji odslej pripada 50. plačni razred. Urška Ban je po izobrazbi univerzitetna diplomirana ekonomistka, 50. plačni razred pa pomeni osnovno plačo v višini 3.009,28 evra bruto.

Urška Ban, marca bo dopolnila 44 let, je bila pred letom 2011 zaposlena v Komunali Novo mesto. Na občino je prišla v času župana Alojza Muhiča in tudi sporazum o mirovanju pravic v času poslanskega mandata je sklenila v Muhičevem času.

Po poslanskem mandatu se je vrnila, na občini so, kot navajajo naši viri, za njo odprli novo delovno mesto ali pa je bilo to že sistematizirano in je zgolj mirovalo. Prejema visoko plačo, k osnovni je namreč treba dodati še vse dodatke. Za primerjavo dodajmo, da je na primer učitelj z dolgoletno delovno prakso in primerljivo izobrazbo uvrščen največ v 39. oziroma po novem 40. plačni razred. Poslanci pa so praviloma uvrščeno okoli 55. plačnega razreda.

Urška Ban se kot poslanka SMC ni ravno izpostavljala. Bila pa je zvesta vojščakinja svoje stranke.

Na to je pokazalo tudi dejstvo, da tik ob koncu mandata 2018 v državnem zboru ni glasovala niti za končno poročilo Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je vodil dr. Anže Logar.

V poročilu so bile razkrite številne malverzacije in nepravilnosti, ki so privedle do sanacije državnih bank v višini več milijard evrov, kar davkoplačevalci še vedno odplačujemo.

Kako je z Vebrom in Lahom?

Janko Veber se je razšel s stranko SD, danes je predsednik “svoje” Sloge, ki na lanskih volitvah ni bila uspešna. Prišel pa je v kočevski občinski svet, kjer je občinski svetnik. Zvone Lah se je po junijskih volitvah, kjer je kandidiral na listi Zeleni Andreja Čuša in ni bil izvoljen, upokojil. Poslanskega nadomestila namesto plače ne prejema. Na jesenskih volitvah pa mu je uspelo priti v mirnopeški občinski svet, kjer je občinski svetnik.

Veber prejema nadomestilo poslanske plače

Janko Veber je po izgubljenih volitvah junija 2018 za državni zbor zaprosil za nadomestilo poslanske plače, ki jo po podatkih spletnega časopisa v lasti Petra Jančiča še vedno prejema.

Novembra je prejel nadomestilo v višini 3.209 evrov, kar je 80 odstotkov zadnje poslanske plače.

Časovno je nadomestilo omejeno na šest mesecev, zakon o poslancih določa tudi nekatere izjeme, kot so pogoji za upokojitev in predhodni mandati, s čimer se to lahko podaljša še za eno leto, na leto in pol. Obstaja torej možnost, da Vebru po zakonu pripada nadomestilo za celoten čas, tj. še 18 mesecev po koncu prejšnjega mandata.

J. M.