Bili smo v …

Kopališče Primostek - recepcija. (foto: MD)

Kopališče na Primostku je bilo nekoč eno bolj priljubljenih kopališč na reki Kolpi v Beli krajini. A nekdanjega vrveža na njem danes ni več in še najbolj spominja na mesto oziroma kopališče duhov.

Leta 2015 je namreč zemljišča okoli kopališča od semiške Iskre kupilo podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice, ki izdeluje strehe, garaže in mobilne hišice. Zemljišča, na katerih je bilo nekoč javno kopališče, je ogradilo in v njem uredilo t. i. Big berry resort. Gre za sedem hišk s 36 zemljišči, namenjenih visoko-cenovnemu turizmu. Najem ene stane okoli 200 evrov na dan.

Ko smo kopališče pretekli konec tedna obiskali tudi sami, smo ugotovili, da je to le še bleda podoba nekdanja živahnega kopališča, namenjenega širšim množicam. Ob obali reke Kolpe se je sončila le peščica nadobudnežev, med njimi nekaj domačinov in turistov, ki so nastanjeni v hišicah. Te so bile videti zasedene, a ker ne sprejmejo večjega števila ljudi, kamp na splošno deluje precej prazno, na trenutke morda celo nekoliko strašljivo. Zunanjim obiskovalcem lastnik kampa dostopa ali kopanja v Kolpi ne omejuje (po slovenski zakonodaji mora biti nekajmetrski pas ob reki namreč dostopen vsem), a se zunanji obiskovalci za obisk očitno ne odločajo predvsem, ker nimajo kje parkirati. Pred vstopom v kamp je namreč postavljena zapornica, ki onemogoča dostop na nekdanje parkirišče, zunaj kampa pa je za parkiranje na voljo le nekaj mest in še to na zasebnih parcelah.

Osebje v kampu je sicer prijazno, sam kamp pa še najbolj primeren za goste, ki si želijo miru in višjo kakovost. V kampu je, kot rečeno, sedem mobilnih hišk, igrišče za odbojko, igrišče z vadbeno opremo, sposoditi si je mogoč tudi kolesa in kajake. Znameniti bazen za otroke v Kolpi je ostal, nekdanji gostinski lokal pa je bil porušen in predelan v neke vrste recepcijo in prostor za tiste, ki uporabljajo wi-fi.

Njihovi gostje so večinoma tujci iz Zahodne Evrope, predvsem skandinavskih držav, imeli pa naj bi tudi goste iz držav z Bližnjega vzhoda, bogatih z nafto.

Primostek – hiške. (foto: MD)
Primostek (foto: MD)

M. R.

novo staro popularno
miki miška

bruka…prestiž na Kolpi.,,kao..
me zanima kje so ti šejki z nafto..mogoče med migranti ki prečkajo Kolpo masovno te dni.
Kamp je poden!

Jure

točno to sem razmišljal. Kombiji s finskimi in švedskimi registracijami na bk cestah,čez mejo vikingi iz bogatih držav,tu kao kamp 🙂

Metka

Brez komentarjev.

Miha

super informacija,10 metrski pas si ne more nihče prisvojit.Jutri gremo na Primostek

Tone

Ni ravno vse tako, kot je napisano.S prihodom novega lastnika in njegovo vizijo je kopališče Primostek,tako kot se ga spomnimo,zgodovina.S kakršnokoli vrsto upora,ki bi posegal v lastninske pravice podjetja Hosekra si lahko zaslužiš zgolj kazensko prijavo.Tudi sicer ni res da je obvodni pas last vseh. Meje lastnine določajo kataster in mejniki.Imaš pravico prostega dostopa do vode, ne pa odložiti brisačo na zasebno parcelo.

Jure

zakon pravi drugače,ste se ustrašli?

miha

Zakonodaja o obalnem pasu pravi takole: “Vsakdo lahko uporablja priobalni pas glede na njegovo naravo in namen (javna raba); javna raba pomeni prost in neoviran dostop do obale, za kopanje, za sprehajanje, šport, rekreacijo in počitek.”

miha
Jana

aha, to pomeni, da na Primostku zastrašujejo in si lastijo nekaj kar jim ne pripada, preprečujejo da bi se hodili kopat. Bravo portal.

Jure

čE NAPIŠETE EN ČLANEK, DA BOMO VSI TO VEDELI IN VIDELI

Jani

Jana: kje si ti to prebrala?

Tone

Miha,ti tistega v priponki očitno nisi prebral do konca. Tam lepo piše da mora biti omogočen zgolj dostop do vode in nič več. Sicer pa lastniki plačujejo od svojih parcel tudi davek

Miha

Bral sem zakon o vodah, ne priponke 😉

Tone

Ne dvomim. Če pa si ga razumel v tem smislu,da si lahko na obvodni parceli nekega kmeta organiziraš piknik, odigraš tekmo nogometa, in podobno, boš verjetno imel težave.

Jože

nič ni objavljeno kar tako na tem portalu

miki miška

za kampe na Kolpi je največ naredila država in migranti.. ogradili so jih z lično ograjo ki bo lastnikom ostala tudi čez 20 let ko migracije zamrejo… drgač pa je Bela krajina lepa, še lepša bi bila brez teh prikoličarjev iz KR ali LJ! žal so se domačini v pomanjkanju služb prodali za par fičnikov revnih turistov… tisti z debelimi tošlji BK še povohajo ne..pa pisali vi o šejkih kolikor hočete… Narava danes ni vse kar lahko tržiš…bogati turisti hočejo več..ne samo ocvrte postrve v prežganem olju in pogačo… za nekaj cvenka bi najraj da jim se ritke brišejo belokranjci…… Preberite več »

Mojca

Primostek beda da te kap

Mojca

Pred leti bilo to kopališče za vse dandanes le za mutivode ali neke čudaška