Bili smo v …

Kopališče Primostek - recepcija. (foto: MD)

Kopališče na Primostku je bilo nekoč eno bolj priljubljenih kopališč na reki Kolpi v Beli krajini. A nekdanjega vrveža na njem danes ni več in še najbolj spominja na mesto oziroma kopališče duhov.

Leta 2015 je namreč zemljišča okoli kopališča od semiške Iskre kupilo podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice, ki izdeluje strehe, garaže in mobilne hišice. Zemljišča, na katerih je bilo nekoč javno kopališče, je ogradilo in v njem uredilo t. i. Big berry resort. Gre za sedem hišk s 36 zemljišči, namenjenih visoko-cenovnemu turizmu. Najem ene stane okoli 200 evrov na dan.

Ko smo kopališče pretekli konec tedna obiskali tudi sami, smo ugotovili, da je to le še bleda podoba nekdanja živahnega kopališča, namenjenega širšim množicam. Ob obali reke Kolpe se je sončila le peščica nadobudnežev, med njimi nekaj domačinov in turistov, ki so nastanjeni v hišicah. Te so bile videti zasedene, a ker ne sprejmejo večjega števila ljudi, kamp na splošno deluje precej prazno, na trenutke morda celo nekoliko strašljivo. Zunanjim obiskovalcem lastnik kampa dostopa ali kopanja v Kolpi ne omejuje (po slovenski zakonodaji mora biti nekajmetrski pas ob reki namreč dostopen vsem), a se zunanji obiskovalci za obisk očitno ne odločajo predvsem, ker nimajo kje parkirati. Pred vstopom v kamp je namreč postavljena zapornica, ki onemogoča dostop na nekdanje parkirišče, zunaj kampa pa je za parkiranje na voljo le nekaj mest in še to na zasebnih parcelah.

Osebje v kampu je sicer prijazno, sam kamp pa še najbolj primeren za goste, ki si želijo miru in višjo kakovost. V kampu je, kot rečeno, sedem mobilnih hišk, igrišče za odbojko, igrišče z vadbeno opremo, sposoditi si je mogoč tudi kolesa in kajake. Znameniti bazen za otroke v Kolpi je ostal, nekdanji gostinski lokal pa je bil porušen in predelan v neke vrste recepcijo in prostor za tiste, ki uporabljajo wi-fi.

Njihovi gostje so večinoma tujci iz Zahodne Evrope, predvsem skandinavskih držav, imeli pa naj bi tudi goste iz držav z Bližnjega vzhoda, bogatih z nafto.

Primostek – hiške. (foto: MD)
Primostek (foto: MD)

M. R.