Kočevje: Zdravnike iščejo znotraj sistema in v tujini

Zdravstveni dom Kočevje (vir: arhiv)

V Kočevju, kjer je zdravstvena problematika zelo žgoča, saj primanjkuje zdravnikov, je v četrtek, 19. januarja, z delom začela ambulanta za neopredeljene, kar je med prvimi v državi, kjer je načrtovanih skupno 94 tovrstnih ambulant.

Ambulanta je namenjena vsem, ki so ostali brez svojega osebnega zdravnika in se niso imeli priložnosti opredeliti k novemu oziroma izbrati novega.

Gregor Košir (vir: občina Kočevje)

Za odgovore o tem, kakšno je stanje in kaj v zdravstvenem domu načrtujejo za v prihodnje, smo prosili direktorja Gregorja Koširja, kaj nam je povedal, preberite v nadaljevanju.

Koliko neopredeljenih za zdravnika je v občini Kočevje oz. na območjih, ki jih pokriva vaš zdravstveni dom?
Te številke je skoraj nemogoče zelo natančno opredeliti, kajti ljudje niso obvezani se opredeliti v domačem okolju, tudi koliko opredeljenih je iz drugih okolij je številka, ki jo je težje pridobivati. Trenutno imamo odhod dveh zdravnic, ki sta skupaj pokrivali cca 1,4 programa družinske medicine, to je okoli 1500 pacientov. Na drugi strani se je minuli mesec odprla koncesijska ambulanta s polnim programom, ki je že nekaj njunih pacientov opredelila. V postopku je razpis še ene koncesije celotnega programa družinske medicine, v marcu pa pričakujemo še prihod nove zdravnice v ZD, ki bo prevzela del program splošne ambulante.

Kakšne aktivnosti vodite za pridobitev zdravnikov, koliko jih trenutno primanjkuje?
Zdravnike ves čas iščemo znotraj sistema, ponujamo tudi skrajšane delavnike in kombinacije z dežurstvom v urgentni službi. Glede na razvoj dogodkov bomo v maju naredili vnovični presek potreb. Za paciente bo seveda v vmesnem času poskrbljeno znotraj dežurnih ambulant.

Ali se morda dogovarjate in iščete možnost prihoda zdravnikov tudi iz drugih govorno drugačnih območij (Hrvaška, BiH, Srbija)?
Da, zelo aktivno delamo na tem. Eden izmed takšnih zdravnikov iz Srbije je ravno minuli teden dobil dovoljenje za delo in začenja kot specialist urgentne medicine z delom že ta teden na našem NMP.  V postopku za priznanje poklicne kvalifikacije imamo še šest kandidatov razločnih profilov – urgentna medicina, pediatrija, psihiatrija ….  Žal postopek pridobitve licence za delo v kombinaciji z obveznim prilagoditvenim obdobjem, ki ga morajo kandidati opraviti v praksi, traja več kot leto in pol. Gre za srednjeročno reševanje problema, vendar vsaj na dolgi rok si na ta način želimo zagotoviti stabilnost zdravstvene oskrbe v širšem prostoru.

Ambulanto za neopredeljene ste že vpostavili, kakšni so odzivi oz. obiski?
Prvo ambulanto smo zagnali včeraj (v četrtek, op. av.), ljudje se sicer še navajajo na malo drugačen režim. Ne bojimo se, da ne bi bilo povpraševanja po storitvah, že do sedaj smo imeli v t.i. akutni ambulanti veliko dela, da smo uredili vse paciente, ki tisti trenutek niso imeli dostopa do svojega zdravnika.  Ambulanta se bo po potrebi in z odobritvijo ZZZS imela možnost tudi povečati.

Kdo deluje v tej ambulanti – zdravnik in osebje, ali zaradi tega trpi delo v njihovih rednih ambulantah?
Ne, delo je povsem ločeno od rednih ambulant, ki delujejo normalno v predvidenem obsegu.

Kako do pregleda v ambulanti za neopredeljene?

Iz pojasnil Zdravstvenega doma Kočevje je razvidno, da za preglede in storitve lahko ambulanto kontaktirate preko posebnega elektronskega naslova: [email protected] ali telefonske številke 01 893 90 04, v delovnem času same ambulante (tudi osebno) ter vsak delovni dan od 8. do 11. ure (torek 13. do 16. ure).

Zdravstveno osebje vas bo začasno opredelilo na omenjeno ambulanto, kjer boste lahko opredeljeni do trenutka, ko si boste našli novega zdravnika. Do konca februarja bo ambulanta obratovala po naslednjem urniku v prostorih ZD Kočevje:

  • 26. 1. od 14:30 do 18:30
  • 28. 1. od 8:00 do 16:00
  • 30. 1. od 8:00 do 12:00
  •   2. 2. od 14:30 do 18:30
  •   4. 2. od 8:00 do 16:00
  •   6. 2. od 8:00 do 12:00
  • 16. 2. od 14:30 do 18:30
  • 18. 2. od 8:00 do 16:00
  • 23. 2 od 14:30 do 18:30
  • 27. 2. od 8:00 do 12:00

Ambulanta je v dogovoru z ZZZS in glede na zakonska izhodišča ministrstva zagnana v obsegu 0,2 tima. Po potrebi bodo zaprosili za povečanje obsega.

A. L.