Kočevsko: Obsežna reševalna akcija obnemoglih planincev

Goteniški Snežnik (vir: kamere, arhiv)

Ob 13.31 je na Goteniškem Snežniku (občina Kočevje) stekla obsežna reševalna akcija dveh obnemoglih planincev, eden od njih je dobil omrzline v noge. Aktivirani so bili reševalci GRS Ljubljana in helikopter Slovenske vojske skupaj z združeno Helikoptersko nujno medicinsko pomočjo – GRS ekipo.

Helikopter je v Litiji pobral reševalca letalca in poletel proti Gotenici, vendar se je zaradi izredno slabega vremena moral vrniti v bazo. Gorski reševalci planinca rešujejo na klasični način.

Obveščena je bila policija, dežurni s kočevske policijske postaje in dežurni iz učnega centra v Gotenici zaradi pridobivanja informacija o prevoznosti cest.

Prav tako je bil za zbiranje informacij obveščen poveljnik PGD Kočevska Reka.

Intervencija je potekala do poznih večernih ur, vreme je bilo izjemno slabo. Naknadno so sporočili, da so reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Ljubljana planinca rešili na klasični način, pomoč jim je nudilo 7 domačinov z motornimi sanmi. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Grčarice, ki so pripravili sprejemno mesto za ponesrečenca.

Reševalci NMP Kočevje in Ribnica so rešena planinca ob 21.10 prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

K. R.