Županovo zasebno podjetje je v dobrih osmih letih prejelo kar 1,8 milijona davkoplačevalskih evrov. Lani je 30 kriminalistov izvajalo 10 hišnih preiskav, tudi na občini, stvari so še daleč od končnega sodnega epiloga, če bo do tega sploh kdaj prišlo. Zdaj je župan kupil še 160 tisoč kvadratnih metrov nekdanjih Jankovićevih zemljišč, za 1,53 milijona evrov.

Po objavi, da je šentrupertski župan v Podutiku v Ljubljani kupil zemljišče za 1,53 milijona evrov, poizvedovanjih pri policiji in državnem tožilstvu o lanski kriminalistični preiskavi, smo očitno po usklajeni akciji v le 10 minutah razlike prejeli dve povabili. V središču Šentruperta bi nam (prijazno) pojasnjevali. Ob kavi. Nismo šli.

Raje smo raziskovali to neverjetno šentrupertsko hobotnico, ki presega tudi lokalne okvirje.

Goletova Esplanada

Občino Šentrupert, kjer je 2.917 prebivalcev, vodi župan Rupert Gole. Nepoklicno. Arhitekt po poklicu je lastnik podjetja Esplanada s sedežem v Slovenski vasi. S tem imenom smo se srečali že prej, in sicer, ko so nam naši viri poročali, da naj bi prav z njimi – prej, v času zapora, vmes in potem – sodeloval tudi Bine Kordež, znan po tem, da je nakelski Merkur spravil na kolena. Kako je zdaj Goletova Esplanada kupila zemljišče v Podutiku, je sicer neznanka. Po bilancah za leto 2016 namreč nima dovolj premoženja niti primernega kreditnega potenciala, s katerim bi lahko zavarovali morebitno posojilo. Javni denar je izpuhtel.

Lanske hišne preiskave, kazenski ovadbi, predkazenski postopki še v teku

Nadalje so kriminalisti julija lani obiskali šentruperške občinske prostore in zasegli del dokumentacije, v kriminalistični preiskavi naj bi bil glede na takratne informacije tudi Rupert Gole. Ko smo to preiskovali, so nam iz novomeške policijske uprave prejšnji teden sporočili:

“Novomeški kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve
več kaznivih dejanj v različnih sklopih. V oktobru 2016 in v februarju 2017
so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali dve kazenski ovadbi
zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja
ali uradnih pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Vsi predkazenski postopki še niso zaključeni.”

Vprašali smo tudi Okrožno državno tožilstvo Novo mesto, pa tudi Vrhovno državno tožilstvo RS, kako je s tem, vendar odgovorov nismo prejeli. Za odgovore smo večkrat prosili tudi župana Goleta. Razen povabila z občinske uprave, naj se oglasimo pri njih, “ker v zadnjem času veliko sprašujemo”, odgovora nismo prejeli.

Predkazenski postopki so se začeli že v letu 2015, lanskih 10 hišnih preiskav je usmerjalo novomeško državno tožilstvo, sodelovalo je 30 policistov in kriminalistov, doslej sta bili podani le dve kazenski ovadbi.

Po neuradnih podatkih naj bi kriminalisti sicer preverjali domnevno navzkrižje interesov pri delovanju šentrupertskega občinskega vodstva. Zasegli naj bi tudi del občinske dokumentacije, župan se konec julija lani na telefonske klice ni odzival, občinskim uslužbencem naj bi kriminalisti začasno preprečili dostop do delovnih mest. Spletni portal rtvslo.si je tega dne tudi zapisal, da kriminalisti hišne preiskave opravljajo “na podlagi sumov zlorabe uradnega položaja, oškodovanja in goljufij pri gradnji lesno-predelovalnega centra Puščava v občini Šentrupert”. Po navedbah ostalih pa so “zbirali obvestila in dokaze za utemeljitev sumov kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev, goljufije na škodo evropskih skupnosti, položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin”. Po preiskavah je Gole v izjavi za javnost zapisal, da so kriminalisti zasegli dokumentacijo, povezano z gradnjo lesno-predelovalnega centra, kjer je “nosilec projekta podjetje Ahouse”. Svoje in občinske vloge ni pojasnil.

Kusljevi in njihove povezave

V preteklih dneh pa smo prejeli sporočilo od Francija Kuslja. Kot predstavnik podjetja Halo pesek, d. o. o., kjer je lastnik in direktor, je zapisal: “Kot investitor v samem Lesnem centru bi vas prosili, če se lahko obrnete na nas glede pojasnil o izgradnji Lesnega centra na Puščavi. Preiskava zoper župana Ruperta Goleta pa poteka ločeno od aktivnosti izgradnje Lesnega centra. In od tega se mi distanciramo.” V nadaljevanju je sledilo povabilo “na kavi v Šentrupertu”. Preverili smo, kdo je Kuselj in ugotovili, da seveda ni kdorsigabodi. Je tudi eden od treh solastnikov in prokurist podjetja GM Kuselj, d. o. o., ki že lepo sodeluje s šentrupertskim javnim podjetjem Energetika. Samostojno dejavnost opravlja tudi Anica Kuselj (ena od treh solastnikov podjetja GM Kuselj). GM Kuselj, Anica Kuselj, s. p., pa je od Občine Šentrupert prejela 2,37 milijona evrov in je druga največja prejemnica občinskega denarja doslej.

Kaj pa Ahouse, nosilec projekta gradnje lesno-predelovalnega centra na Puščavi?

Preverili smo tudi, kdo stoji za podjetjem Ahouse, lesno predelovalnim podjetjem, s sedežem Bistrica 80, Šentrupert. Ugotovili smo, da je to doslej prejelo 454.357 evrov davkoplačevalskega denarja, največ (dobih 174 tisoč) od Javnega podjetja Energetika Šentrupert, sledita Center za razvoj Litija (156 tisoč) in Občina Šentrupert (92 tisoč). Od tega so okroglih 150.000 evrov prejeli januarja 2015. Podjetje Ahouse je bilo ustanovljeno maja 2013, v letu 2015 pa so prikazali za kar 633 tisoč evrov izgube. Lastniki podjetja so: Energetika Šentrupert, Dejan Podgoršek in Iztok Prosenc (oba iz Cerkelj na Gorenjskem). Direktorji so trije: Iztok Prosenc, Franci Kuselj in Dejan Podgoršek. Prokurist je Uroš Pikl iz Mokronoga (tudi samostojni podjetnik, registriran za energetsko in pravno svetovanje). Dejan Podgoršek je bil do lanskih kriminalističnih preiskav svetovalec ministra Gorazda Žmavca v Cerarjevi vladi. Ime Iztok Prosenc iz Cerkelj na Gorenjskem pa je navedeno tudi kot direktor družbe Avto Moto Svet. Ali gre za isto osebo, zaenkrat še ne vemo.

Zemljišče za 1,53 milijona evrov

In zdaj k ljubljanskemu zemljišču za 1,53 milijona evrov. Gole je zemljišče kupil na (prvi)javni dražbi, ki jo je vodilo Okrajno sodišče v Ljubljani, pred dražbo pa so bila v lasti podjetja VAZ Gradnje, ki se je do preimenovanja v začetku leta 2012 imenovalo Tabia. Znano je bilo po tem, da ga je leta 2009 ustanovil ciprski holding Disonco. Slednjega so mediji povezovali z družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića. POP TV pa je v začetku leta 2011 objavil dokument iz ciprskega registra, da je lastnik Disonca županov mlajši sin Jure Janković.

Tudi šentrupertskega župana so poznavalci doslej pogosto povezovali z ljubljanskim županom. Po zdajšnjem nakup naj bi bilo to tudi potrjeno. Zemljišče je na dražbo dala banka Sherbank, izklicna cena je bila 1,53 milijona evrov in po tej ceni je bilo tudi prodano.

Kupec Rupertovo podjetje Esplanada

Podjetje Esplanada, inženiring in projektiranje, d. o. o., se je pred tem imenovalo Parkring, nepremičnine in inženiring, d. o. o., Ljubljana. Iz sodnega registra je razvidno, da sta podjetje 6. novembra 2003 ustanovila Kranjska investicijska družba (Poljanski nasip 6, Ljubljana) in Periteks iz Trzina, obe v lasti ali solasti nepremičninskega mogotca in Jankovićevega prijatelja Jožeta Anderliča. Anderič je nato 8. marca 2005 izstopil iz Parkringa, vstopil je Rupert Gole. Podjetje je preimenoval v Esplanado, kjer je direktor, prokuristka pa je Tjaša Gole.

Podjetje kapitalsko prešibko za nakup t. i. Jankovićevih zemljišč

Za podjetje Esplanada smo preverili, kako posluje. Iz bilance za leto 2016 je razvidno, da so imeli lani le 13.870 evrov dobička (leto pred tem le 6.656 evrov) in povprečno 3,54 zaposlenega in le 68.763 evrov osnovnega kapitala. Hkrati so imeli na dan 31. 12. 2016 za kar 465.849,76 evra obveznosti (finančnih in poslovnih), prihodki pa so bili le za okrog 33 tisoč evrov višji od obveznosti. Zalog nimajo, na poslovnem bančnem računu je bilo ob koncu leta le 6.254 evrov. To pomeni, da kapitalsko sploh niso podprti tako, da bi lahko najeli posojila za nakup 1,53 milijona evrov vrednega podutiškega zemljišča.

Podjetje s slabo boniteto in povečano tveganostjo neuspeha in likvidnostih težav

Zadnje objavljeni podatki o boniteti podjetja, kot jo izračunavajo v priznani bazi Gvin.com, je D2. Ta ocena pa pomeni povečano tveganost prihodnjega neuspeha in likvidnostnih težav. Za primerjavo: Trimo je imel boniteto D2 leta 2011, ko je že bil v velikih poslovnih težavah. Gvin.com še navaja, da Esplanda plačuje nad 120 dni po valuti. Priporočena zgornja meja kreditnega limita pri poslovanju s stranko z odlogom plačila do 3 mesecev pa je – pozor – le 2.266 evrov. Izračunali so še priporočeno minimalno kreditno maržo pri poslovanju s stranko z odlogom plačila do 3 mesece. Priporočajo najmanj 3,67-kreditno maržo, kar je zelo slabo.

Očitno res zgolj parkirišče, se bo kdo zganil?

Župan Šentruperta Rupert Gole (vir: sentrupert.si).

In ob vsem tem je zdaj Rupert Gole novinarjem Financ dejal, da bodo zastavljene projekte v Podutiku bodisi dokončali skupaj s partnerji ali pa ga bodo po sprejetju ljubljanskega Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in gradbeni dokumentaciji prodali. “odvisno, kaj se nam bo bolj izplačalo.” Dejal je še, da je takšen projekt v Ljubljani iskal že dlje časa, za nakup pa se je odločil, ker se mu je zdel zanimiv. Kako je ob takšni bilanci financiral nakup ni razkril, kaj šele, kako bi lahko izpeljal predvideno gradnjo stanovanjskega naselja s 50 stanovanjskimi enotami, zelenicami, vrtovi in otroškimi igrišči. Dodal je, da Jože Anderliča “ni v tej zgodbi” in razkril, da sta v preteklosti sicer sodelovala pri nekaterih projektih, da pa naj bi se njuno poslovno sodelovanje končalo že okoli leta 2007. Dodajmo, da tudi Anderlič izhaja iz teh krajev, posestvo Pule iz Trebelnega je namreč njegovo.

Kar 1,8 milijona evrov od neposrednih proračunskih porabnikov

Rupert Gole je sicer arhitekt, iz spletne baze Erar pa je razvidno, da je podjetje Esplanada doslej prejelo 1.848.818,88 evra neposrednega davkoplačevalskega denarja. Največ od Občine Laško (357.264 evrov), Centra za razvoj Litije (172.595 evrov) in sosednjih občin (Krško, Sevnica in Šentjernej – od 73 tisoč do 80 tisoč evrov). Občina Šentrupert mu je nakazala 39.759 evrov, sosednji Mokronog – Trebelno pa še 38.840 evrov. Razvidno je tudi, da izplačil do novembra 2008 ni bilo, po tem letu pa je teh zelo veliko.

Vir: Erar.si.
  • Nakazila proračunskih porabnikov na račun podjetja Esplanda so vidna tukaj.

    Po novem živahno tudi z Zavodom za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline

    Ne samo na račun Esplanade, tudi na račun Zavoda za trajnostni razvoj (ZTR) Temeniške in Mirnske doline je šlo doslej 133.741 evrov, začelo se je junija 2013. Zavod je bil ustanovljen decembra 2011. Ustanovitelji so bili Bartog, Boštjan Rakar, s. p., in Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega. Od 23. decembra 2016 pa tu najdemo še Rupertovo podjetje Esplanada. S tem dnem so se ZTR priključili še: Franci Opara, Alojz Rogelj, Dejan Smuk in Špela Smuk. Že 3. maja 2016 pa je Tjaša Gole postala zastopnica (direktorica) zavoda. To je bila do 1. januarja 2017, zdaj je to Helena Jurše Rogelj. Očitno imajo tudi s tem zavodom še velike (vsestranske) načrte.

  • Podatki o nakazilih na račun ZTR so vidni tukaj.

Tudi VEDUTA DESIGN

V spletnih bazah pa smo našli še en poslovni subjekt. Baza Gvin.com nas je preusmerila tudi na VEDUTA DESIGN, Tjaša Gole s.p. Slovenska vas, Šentrupert. Dejavnost je arhitekturno projektiranje, s. p. je bil odrt 2. septembra 2014. Bilance niso dostopne, subjekt najverjetneje posluje po sistemu normiranih stroškov, pri čemer podatki niso javno objavljeni. Stvari se torej lepo dopolnjujejo (in stopnjujejo).

Za konec: Glavni akterji v razširjeni politično-gospodarsko šentrupertsko-ljubljanski zgodbi gredo torej živahno naprej. Hobotnica se širi, pri tem jih ne ustavijo nobene kriminalistične preiskave. Državno tožilstvo še manj, saj se zdi, da je vse v zelo počasnih obratih.

Viri: Ajpes, Gvin.com, Erar in drugo.

T. H.