Ali turizem v Beli krajini, kot to navaja RIC, res napreduje?

Bela krajina (vir: journal.com) Fotografija je simbolična.

Belokranjski turizem je v primerjavi s slovenskim zanemarljivo majhen, v prvih petih mesecih pa v primerjavi s slovenskim celo nazaduje. V Sloveniji je bila letošnja rast prihodov turistov 15,6-odstotna, v Beli krajini le 10,7-odstotna. Hkrati je bilo  v Beli krajini največ enodnevnih ali prehodnih turistov, število prenočitev se je v primerljivem obdobju prvih petih mesecev leta 2018 namreč znižalo.

Po podatkih Statističnega urada RS, ki jih po lastnih navedbah za naš portal uporabljajo tudi v Razvojno informacijskem centru (RIC) Bela krajina, je v prvih petih mesecih 2018 Belo krajino obiskalo 5.840 turistov (lani 5.272). Opravili so 12.331 (lani 12.368) prenočitev, kar je bilo 37 prenočitev manj kot v istem obdobju lani. Po statističnih podatkih se je število prihodov turistov sicer povečalo za 568, vendar je bilo to le na račun enodnevnih obiskov ali prehodov, saj ti v Beli krajini niso prespali.

Podatki po občinah: Povečalo se je število prenočitev v Metliki, v Semiču se je bistveno zmanjšalo, v Črnomlju je približno na lanski ravni. V Beli krajini kot celoti pa je bilo letos 37 nočitev manj kot v istem obdobju lani.

Uradni statistični podatki po občinah kažejo, da se je letos bistveno povečalo število prenočitev predvsem v Metliki (iz 1.505 lani na 4.077 letos), upadlo je v Semiču, v Črnomlju pa sta bili letos le 102 dve prenočitvi več kot v istem lanskem obdobju.

Podatki Statističnega urada RS o turizmu za občine Črnomelj, Metlika in Semič so naslednji:

ObčinaPrihod turistov,

1 – 5/2018

Prihod turistov,

1 – 5/2017

Prenočitve,

1 – 5/2018

Prenočitve,

1 – 5/2017

Črnomelj2.4822.138 6.073 5.971
Metlika1.969   957 4.077 1.505
Semič1.3892.177 2.181 4.892
Skupaj:5.8405.27212.33112.368

Vir: Statistični urad RS (tukaj (2018)  + tukaj (2017)

V istem obdobju (januar – maj 2018) je bilo v Sloveniji 1,678.362 turistov in 4.220.082 prenočitev.

Število prihodov turistov se je v Sloveniji povečalo za 15,6 odstotka (v Beli krajini za 10,7 odstotka), število prenočitev se je povečalo za 9,1 odstotka, v Beli krajini pa se je znižalo za 0,03 odstotka.

Če bi v Beli krajini sledili trendom povečanja turistov in prenočitev, ki smo jim priča v državi, bi moralo Belo krajino v prvih petih mesecih obiskati vsaj 6.054 turistov, prenočitev pa bi moralo biti vsaj 13.493 oziroma 1.162 več. Statistični podatki tudi kažejo, da je turizem v Beli krajini v primerjavi s turizmom v Sloveniji zanemarljivo majhen, štejemo ga v promilih.

Iz podatkov je tako razvidno, da turizem v Beli krajini v primerjavi s Slovenijo – nazaduje.

Pojasnilo: Zadnje objavljeni statistični podatki so za maj 2018. Ko smo v začetku maja RIC prosili za podatke o turističnem obisku v Beli krajini, so nam odgovorili, da podatke pridobivajo s portala SURS, “skupaj z Občino Črnomelj”.

Napotili so nas torej na portal Statističnega urada RS. Od tam smo zdaj podatke pridobili tudi sami.

J. M.

novo staro popularno
MAJDA

Zanimivo je, da so s tiskovne konference poročali vsi kredibilni mediji, ostali pa spet po svoje.

Miha

Ja seveda, tisti so poročali kar so jim govorili. Je treba podatke preverit. Če je to zate kredibilnost, pa sama presodi.

Jana

zgleda da majda zmeraj 100 posto verjame vse kar ji nekdo pove

Miha

če Majdi nekdo reče da ma milijon eur na računi, teče takoj na banko in zahteva milijon. Tako je to pri njej

Martin

Je res, da županja po včerajšnji tiskovni predlaga dvig plače za Črniča za cca 400 eur na mesec?

Jure

mislim da res, da ne bo kandidiral za župana in jo bo podprl, pa direktor bo naprej

Ana

5840 turistov v 5 mesecih (151 dni) je povprečno po 38 turistov na dan v celi Beli krajni. Ne veš al bi jokal al se smejal.

andrej

Danes sem slučajno slišal kaj je na radiu povedal Peter Črnič,direktor RIC-a in sem se nemalo začudil-namreč,povedal je,da se belokranjski turizem razvija,da ni nobene nevarnosti,itd,itd…pa vsaj nejga sem imel za človeka,ki razmišlja s svojo glavo-zmota!Pove,kakor mu je naročeno,bi se pa belokranjski turizem seveda bolj razvijal,če ne bi imeli prste vmes SD-jevci in,če bi policija ali vojska ali kdorkoli,ki je za to pristojen,temeljito opravljali svoje delo…žalostno,s skupnimi močmi uničujejo še to malo turizma kar ga je!

Miki miska

Turizem v beli krajini je zanemarljivo majhen…odvisen od mrzle ograjene Kolpe in gostov ki fasengo prinesejo z sabo pustijo pa smeti..
Ze prej je bil to bolj ciganski turizem…sengen je se tega prepolovil..ce se mene vprasa se boljs..
..saj je lepse brez raznih svabov..zabarjev..matkurb ob Kolpi…itak pridejo z par ficniki na kolpo
..tisti z ddnarjem imajo uro do morja…
Te cefur Cernelic ali ksj je ze je ista Stjepanovicka…sama laz jih je…

Miha

Mene Črnič ne čudi. Kmalu mu poteče mandat direktorja RIC.

Miki miska

Hvala bogu da se skida nekaj delat..

steiermark

Seveda napreduje, pravzaprav “galopira”, po zaslugi tistih, ki vsak dan nezakonito prečkajo mejo in jih pri nas obravnavajo, kot turiste ter še jih bogato nagradijo in vzdržujejo, z našim, od nas odvzetim denarjem

Miki miska

Bravo za komentar
Nevem ker butl ti je dal minus..pomoje cernetic ali kaj je ze ta lolek cefur…
A ni bluzu z Tomicko da v BK nebo migrantov?

steiermark

Seveda “napreduje”, saj vendar vsak dan prehaja mejo, na desetine migrantov – turistov!

Ana

Saj turizma v Beli krajni sploh ni. 38 turistov na dan – tu so Gače, Kolpa, zidance,vino … To je treba vse odstavit in stvari postavit na novo.