DSO Metlika: Čudnemu kadrovanju ni videti konca

Članice in član Doma za starejše občane Metlika, ki ga vodi nekdanja upokojena ravnateljica črnomaljskega vrtca Dragica Valenčič, so v četrtek za direktorico doma po ponovljenem razpisu z dne 15. junija 2018 po naših podatkih izbrali celo v Črnomlju, od koder izhaja, precej neznano Ivico Lozar. Za slednjo je sicer že ves čas veljalo, da ima najmočnejše lobistične povezave, na prvem razpisu pa naj bi jim Mojca Stopar Zevnik, soproga metliškega župana, zgolj mešala štrene.

Poročali smo že, da Stopar Zevnikova ni dobila soglasja ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ministrica je dan po junijskih državnozborskih volitvah sporočila, da soglasja ne bo podpisala. Razlogov za odločitev ni pojasnila, kot najverjetnejši je postopek preiskovanja Komisije za preprečevanje korupcije, ki je na prijavo javnosti neznanega prijavitelja preiskovala to imenovanje.

S tem je Stopar Zevnikova odstopila iz igre, Svet zavoda Doma starejših občanov, katerega ustanoviteljica je država, je nato 15. junija 2018 v Uradnem listu RS objavil nov razpis za direktorja. Na razpis sta se prijavili dve kandidatki, ki sta prijavi poslali že po prvem razpisu. To sta bili Andreja Draginc, magistrica managementa v zdravstvu in socialnem varstvu iz občine Metlike, in Ivica Lozar, diplomirana ekonomistka iz Črnomlja.

V četrtek je nato svet zavoda sklical sejo, kjer sta se obe predstavili. Že vnaprej je bilo iz Metlike slišati, da je favoritka članov sveta DSO Metlika Ivica Lozar, ki bo tudi potrjena. Napovedi so se nato tudi uresničile. Svet DSO Metlika za direktorico predlaga Ivico Lozar.

Dragica Valenčič bo zdaj (ali pa že je) o tem obvestila tudi Občino Metlika. Soglasje k temu imenovanju mora namreč zdaj podati še Občinski svet Občine Metlika. Še prej pa bo o tem razpravljala t. i. občinska kadrovska komisija oziroma Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI), katere člani so: Maja Pegam, Jože Cajnar, Duška Vlašič, Barbara Vraničar in Boris Govednik. Predsednik KMVI je Jože Cajnar.

KMVI se običajno sestane nekaj dni pred sejo občinskega sveta. Metliški občinski svet pa se je nazadnje sestal 28. junija 2018. Doslej je veljalo, da med poletnimi meseci ni bilo sej, v letu 2017, na primer, je bila naslednja popoletna seja občinskega sveta šele 28. septembra 2017. Ali bodo zdaj naredili izjemo ali pa bodo o soglasju občinski svetniki odločali morda celo na korespondenčni seji, zaenkrat ni znano.

Po pridobitvi soglasja občine mora nato soglasje podati še ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Glede na to, da zdajšnja ministrica dr. Anja Kopač Mrak opravlja le t. i. tekoče posle, v teku pa je imenovanje nove vlade, je vprašanje, kdaj bo novi minister ali ministrica nastopil s svojim delom.

Bilo bi zelo čudno, če bi Kopač Mrakova v tem vmesnem obdobju izdala soglasje k imenovanju Ivice Lozar za direktorico Doma starejših občanov Metlika.

Odločitev sveta zavoda DSO Metlika je med poznavalci razmer dvignila veliko prahu, kar je razvidno tudi iz komentarjev, objavljenih pod prispevkom (na-ponovljen-razpis-za-direktorja-dso-metlika-tokrat-dve-prijavi/).

Komentarji so dovolj povedni. Dodajmo še, da je Ivica Lozar v Črnomlju poznana predvsem po tem, da je solastnica mikro podjetja L-Šport, kjer je direktor Bojan Lozar. Podjetju ne gre dobro, v njem je le en zaposlen. Za Lozarjevo je iz javno objavljenih podatkov Agencije za javnopravne zadeve in storitve (Ajpes) še razvidno, da je bila pred leti samostojna podjetnica (s. p.), delovala je kot L – Šport, trgovina in servis koles ter ostale športne opreme (ime podobno imenu podjetja), nato je s. p. zaprla. Bila je tudi predsednica Športnega društva Triglav Novo mesto, ki pa ne deluje več.

Kdo so člani Sveta zavoda DSO Metlika?

  • Štiri predstavnice ustanovitelja (države oz. ministrstva) so: Cvetka Aupič, Nada Krašovec Klančar, Barbara Vraničar, Dragica Valenčič (od 19. 1.2017)
  • Predstavnica lokalne skupnosti (na predlog občine): Duška Vlašič (od 6. 10. 2016)
  • Predstavnica zaposlenih: Irena Vrščaj (od 26. 10. 2016)
  • Predstavnik stanovalcev: Edvard Franc Vivoda (od 15. 9. 2016)

Iz članstva sveta zavoda je razvidno, da sta v Svetu DSO Metlika dve članici, ki delujeta tudi v občinskem svetu občine Metlika. To sta Barbara Vraničar, ki je bila na mesto članice sveta DSO imenovana kot predstavnica države (na predlog ministrstva), in Duška Vlašič, ki je bila na to mesto imenovana kot predstavnica Občine Metlika. Obe sta hkrati tudi članici metliške t. i. kadrovske komisije KMVI.

Članica Sveta DSO Metlika pa je tudi Cvetka Aupič, nekdanja direktorica DSO Metlika, zdaj pa je – ob tem, da je članica sveta DSO Metlika, tudi članica Sveta zavoda DSO Črnomelj. Aupičeva je tudi občinska svetnica na listi stranke DeSUS v Občinskem svetu občine Črnomelj. Lozarjeva pa naj bi veljala predvsem za njeno favoritko.

Še podatki o prijavljenih kandidatkah:

  • Andreja Draginc, magistrica managementa: Z naslovom naloge Profesionalna in etična odgovornost medicinske sestre je diplomirala na Visoki šoli za zdravstvo, nato je magistrirala iz managementa v zdravstvu in socialnem varstvu. S tem je pridobila naziv magistrica managementa. Je avtorica številnih strokovnih člankov in tudi učnega gradiva, s strokovnimi prispevki je sodelovala na številnih konferencah. Stanuje v občini Metlika in je predavateljica ter vodja kliničnega usposabljanja na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto.
  • Ivica Lozar, dipl. ekonomistka: Leta 2000 je z naslovom naloge Kakšen naj bo dober prodajalec diplomirala na Visoki šoli za upravljanje in poslovanje Novo mesto. Stanuje v občini Črnomelj in je 10,5-odstotna družbenica mikro podjetja L-Šport, trgovina in servis koles ter ostale športne opreme, d. o. o., iz Črnomlja. Podjetje nazaduje, lani so imeli manj kot 36 tisoč evrov prihodkov (okoli 3.000 evrov mesečno), že več let pa poslujejo z izgubo, kumulativno se ta približuje znesku 100 tisoč evrov.

J. M.

novo staro popularno
Metličan

Kdo bo poskrbel za starčke, če se pristojni ukvarjajo zgolj s kadrovanjem? Sedanja vladajoča elita, jara gospoda, ki gleda samo na svoje koristi in je vse prevečkrat med delovnim časom videna na oddihu, ali preutrujeni, zgarani, slabo plačani delavci? Starejši delavci povejo, da tako slabo, kot je zdaj, ni bilo še nikoli. Sreča je opoteča, gospe, ki danes odločajo o usodi zavoda, so tudi same že starejše in bodo mogoče že jutri morale v dom. Ali si bodo upale v DSO Metlika, kakršnega so ustvarile?

Metlican

Kaj bodo zdaj naredili metliški svetniki in župan. Darko, ženo so ti na suho nategnile stare babe iz Črnomlja in tvoje Metliške rdeče kolegice. Imate jajca narediti konec takšni svinjariji v naši občini? Če gre to naprej, kdo pa vas bo volil na volitvah letos!!!. Občani so zgroženi!!!!!
Delite vsi objavo čim večkrak, da se vidi/zna v Sloveniji, kaj se dogaja v Metliki?????
Ljudi volite mlade šolane ljudi, ker so nam že zajebali celotno občino, kaj še naš čaka??? Smo uvrčeni na zadnja mesta po vsej statistiki!!!
Krivi smo sami volilci, ker to dopuščamo!

Občanka

Točno tako vse je zrušila njegova politična opcija iz Črnomlja in domače pomagačice. Prehiteli so ga po levi in desni…žalostno za Metliko.

Delavka

Kot se govori je svet zavoda izglasoval Lozarjevo. Uspeli so da bodo za vsako ceno še naprej obvladovati DSO Metlika s strani sedanje v.d., ki se bo vrnila sedaj na mesto glavne sestre, nove vodje dislocirane enote in penzionirane bivše direktorice vse iz Črnomlja. Nova direktorica iz Ćrnomlja, ki jo hoče ta trojica ustoličiti in je v prvi fazi uspela pa bo samo nekoristen balast v rokah te trojice. Gre jim samo za denar tukaj ni sociale, poštenja, strokovnosti, profesionalnosti, skrbi za starejše in delavce…. samo obvladovanje in denar. Žal odgovorni na občini nimajo v glavi nobene soli. Namesto, da… Preberite več »

Rožca

Zaradi tako umazane igre članic Sveta zavoda, je nujno potreben odstop le teh in menjava!

pr'koritu

Drugič bom tudi sam kandidiral. Pa kaj, če sem navaden obramboslovec. Nekam me bodo že vtaknili, samo pred tem se bom v pravo stranko vključil.

Občanka

Za Metliko bi moralo biti dovolj dobro samo najboljše. Favoritka je bila izbrana z izdatno podporo in lobiranjem črnomaljske dvojice in upokojene direktorice. S tem bi “smetana” obdržala dobro plačana delovna mesta, ker pa gre za osebo brez vsakršnih izkušenj in znanja s tega področja, bi lahko zraven poleg različnih sejnin kaj zaslužila kot svetovalka tudi upokojenka. Izbrana bi bila že pri prvem razpisu, vendar se je na veliko smolo vseh vpletenih za mesto direktorja potegovala tudi Stopar-Zevnikova. Da bi načrt sploh uspel, se je bilo treba najprej rešiti prejšnje direktorice (s tem namenom je bil zamenjan svet zavoda) in… Preberite več »

Joskojoras

Na enak nacin je bila nastavljrna tudi Majerletova…. sam vi ste ze malo pozabili BANDA…

Mijo

pozabil si povedat, da je Majerletova prišla iz vodilnega mesta v DSO Novo mesto, da ima 30+ let izkušenj, od kod prihaja Lozarjeva 53+ stara, kakšne so njene izkušnje? Pa saj ti v Svetu DSO Metlika so vsi za zapret. Kaj se grejo?

Občanka

Mijo ma nije to naš borac sa obale to je naša zastupnica Belokranjica koja sedi v svetu i “pošteno radi” v korist našeg staračkog doma. Samo jo ti pitaj je majstor za radničke planove.

Joskojoras

Kadrovanje je kadrovanje z iskusnjami ali brez…

Nada

ma daj, tu gre za kadrovanje v DSO Metlika ki je v lasti države in skrbi za cca. 179 ostarelih, pa si članice sveta dovolijo za to imenovati žensko brez vsakih izkušenj. Krive so one, ne ona, je samo malo probala, se temu reče

Kadrovik

Še posebno če si mojstrica samokadrovanja od sindikata, do predstavnice v svetu in na koncu šefice dementne enote. Kaj je bil razlog, da nisi kandidirala za direktorja če ste Lozarjevo podprli ni vrag da nebi uspela.

Metličan

Verjetno se je ustrašila svojih sposobnosti…

Jan

Zrelo kot hruška za protikorupcijsko komisijo in kriminalistično preiskavo

traubisoda

Cene nastanitve v naših domovih upokojencev so več kot dvojne v primerjavi z hrvaškimi.Ni normalno to tako.

Luka

Res ‘hudo’ šolo ima končano tale favoritka 🙂

Jana

Ta svet zavoda mora letet in kazensko odgovarjat. DSO gre navzdol, v.d.-jevka ni sposobna tega vodit, ta njihova nova izbira bo to še manj sposobna. Kaj si sploh predstavljajo? Uničujejo, kar je bilo dobrega.

Občanka

Zdaj vsaj vse znamo, da na svetu niste odločali strokovno v korist doma ampak politično in koruptivno. Pozabil-a si, napisati glavnu reč. Majerletova kot znam ima še vedno na oko 40 let izkušenj pri oskrbi starih v domovih.

Joskojoras

Pa ona je pr teh letih ze pocasi za v dom, sam kot (oskrbovanka) 😉. Tut sveta ne bo treba zrusit, kot takrat, ko je ona kandidirala.

Luka

A se ni na tej novomeski soli izpite delalo kar v gostilni?

Vedez

Kaj bluziz luka ki izpod kamna kuka..

samo ni

Fej in fuj…………………..sramota

Mijo

Kaj se pa grejo te koke v svetu DSO? Naj ustanovijo svoj starački dom, pa naj nastavljajo kogar čjo. Takoj zamenjat!

Politika

Ali bo res ze tretji razpis za direktorico.. pa to ne mores verjet..svet naj takoj odstopi

zofija

kaj se dogaja v staračkem domu, da kar zaposleni odhajajo in si iščejo zaposlitve drugod.Vladajoča elita ima res konce v rokah, a mogoče ase bo našel kdo, ki jim bo stopil na prste

chloroquine cost

chloroquine cost

DSO Metlika: Čudnemu kadrovanju ni videti konca – Moja Dolenjska

generic for ventolin hfa aer

generic for ventolin hfa aer

DSO Metlika: Čudnemu kadrovanju ni videti konca – Moja Dolenjska