Migrantski center Trst 2023

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Vladni sklep vzpostavitve azilnih centrov na območju Brežic in Središča ob Dravi nakazuje na zaključek poglavja Slovenije kot zgolj tranzitne države na področju ilegalnih migracij. Z odstranitvijo ograje spomladi 2022 pod Golobovo vlado med Slovenijo in Hrvaško se je pojavil poskok ilegalnih migracij čez Slovenijo, kar je opazno tudi v uradnih policijskih statistikah, saj je tok prešel iz nekaj sto na mesec na nekaj tisoč ilegalnih migrantov na mesec v Slovenijo.

 

Italija in Trst, kot končna postaja Balkanske migrantske poti, se je po razglasitvi izrednih razmer zaradi ilegalnih migracij v 14. od 21 pokrajin aprila 2023, med njimi tudi v Furlaniji-Julijski krajini, zaradi toka iz Slovenije pospešeno pričela spopadati z nastanitvijo in procesiranjem azilnih prošenj ilegalnih vdorov iz vzhoda.

Vendar pa je vse večja koncentracija ilegalnih migrantov in prosilcev za azil v Furlaniji-Julijski krajini, namesto z zgodbami o uspehu, lokalne in nacionalne medije polnila s slabimi primeri, recimo zgodba serijskih posilstev Afganistanca, ki je bil za isto dejanje obtožen v več različnih primerih s strani različnih žrtev. (vir; 13. 2. 2024)

Cela Italija je v šoku spremljala zgodbo, kjer je skupina sedmih Egipčanov posiljevala 13-letnico več mesecev, istočasno je bila 21-letnica oropana in posiljena s strani migranta na poti domov v Milanu, 15-letnica iz Pavije pa je poskušala storiti samomor po posilstvu s strani Afričana. Šokantni primeri so sprožili celo odziv ministra Mattea Salvinija, ki se je zavzel za kemično kastracijo posiljevalcev. (vir; 5. 2. 2024)

Nasilje, medetični obračuni prišlekov, napadi z ostrimi predmeti so postali stalnica, ne samo v Trstu pač pa tudi že v notranjih območjih ob vse večjem številu ilegalnih migrantov na območju. (vir); virvir;  vir)

Da situacija postaja vse bolj resna iz varnostnega vidika so v zadnjih mesecih opozarjali tudi pristojni uradni organi. (vir; 19. 2. 2024)

Med njimi tudi italijanski policijski sindikat FSP. (vir )

Resnost varnostne situacije v Trstu pa nakazuje tudi nedavna novica tega tedna iz zamejstva, kjer so poleg nove razdelitve policijskih okrožij v Trstu odprli dodatno policijsko postajo, poleg dodatnih 300 policistov za krepitev varnosti na ulicah Trsta tja napotenih od vlade v Rimu že lansko leto. (vir; 7. 3. 2024)

Po besedah brežiških občinskih svetnikov je slovenska policija že tako kadrovsko podhranjena, s kakšno težavo pa slovenska policija že sedaj na območju Brežic zagotavlja varnost občank in občanov, pa smo lahko brali v medijih v zadnjih dneh in tednih.

Si res lahko že na tako obremenjenem območju s tovorom, s potniki, z meddržavno mejo dovolimo še sprejemni in nastanitveni center za ilegalne migrante in azilante? Po vsem tem, kar je vidno v Italiji, kar je bilo videno v Ljubljani in Logatcu ter o tem že zapisano v medijih v zadnjih mesecih?

Podatki o obravnavanih nezakonitih migrantih, po mesecih (obdobje 2018 do 2024):

SCIP