V Kočevju pridobili srednješolski program strojnega tehnika, mlade nato čaka tudi služba. Kaj lepšega si lahko še želijo? Zaenkrat se jih je za srednjo strojno šolo odločilo 20, program finančno podprlo pet podjetij.

Meta Kamšek, ravnateljica gimnazije Kočevje

Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje, župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič in predstavniki več podjetij so včeraj podpisali donatorske pogodbe in pismo o nameri financiranja izobraževalnega programa strojni tehnik. Kočevska srednja šola za izvedbo novega programa in šolsko opremo potrebuje namreč okrog 125 tisoč evrov. Kamškova je ob podpisu povedala, da jim je ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport odobrilo izobraževalni program za strojnega tehnika. To pa zaradi razvoja in kadrovskih potreb kočevskega gospodarstva, hkrati pa je nekaterim podjetjem v občini naložilo tudi obveznost pri opremljanju prostorov za praktični pouk.

Gre za podjetja Itas-cas, Kolektor, Melamin, Yaskawa Robotics in Yaskawa Ristro, kjer so se poleg tega odločili, da bodo program za strojnega tehnika podprli še s 50.000 evri. Vsak bo dal po 10.000 evrov, ostale spremljajoče storitve v to niso vštete. Približno toliko do preostalih potrebnih 120.000 evrov bo primaknila še Občina Kočevje, nekaj pa bo iz svojih sredstev dala še šola.

Začne se jeseni, do zdaj 20 prijavljenih

Z izobraževanjem strojnih tehnikov bodo začeli z novim šolskim letom, do zdaj se je zanj odločilo 20 prijavljenih. Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje v tem šolskem letu obiskuje 315 dijakov in velja za številčno majhno srednjo šolo. Včasih je bilo namreč več kot 650 dijakov.

Ravnateljica Meta Kamšek je s širitvijo programa, pričakovano, zelo zadovoljna. Pred približno letom dni je namreč povedala, da je šolanje na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje v lanskem šolskem letu končalo 87 dijakov, od tega 35 gimnazijcev in 29 poklicnih maturantov. Glede na uspeh so bili izjemni. Kar devet gimnazijcev je bilo vsa leta odličnih, 71 odstotkov preostalih pa prav dobrih.

Letos vpisanih 34 dijakov, jesenskih 20 bo res pridobitev

V letošnjem šolskem letu je bilo vpisanih 34 dijakov v prvi letnik gimnazije, enajst smer prodajalec, devet mizarjev, devet oblikovalcev lesa, pet kovinarjev, osem lesnih tehnikov in štirinajst dijakov v progam tri plus dva.

Kamškova je že lani povedala, da si prizadevajo, da bi v šolskemu letu 2017/2018 pridobili še program izobraževanja za strojnega tehnika, saj so učenci zanj pokazali interes. No, želje postajajo resničnost.

Brez Yaskawe in robotov tega ne bi bilo

Vse to pa se zagotovo ne bi zgodilo, če si Yaskawa za širitev svoje proizvodnje ne bi izbrala prav Kočevja. Predsednik Yaskawa Europe in podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern sta namreč z županom Prebiličem pogodbo o nakupu zemljišča za tovarno robotov, ki jo bodo začeli graditi jeseni, podpisala 24. februarja. Prebilič je dogodek takrat označil za velik dan, ki za Kočevje pomeni “novo štetje let”.

Zaposlitev bo dobilo od 170 do 200 ljudi, prvi izdelki naj bi iz nje prišli jeseni prihodnje leto. Najprej bodo začeli s proizvodnjo robotov, nato pa želijo program še razširiti. Zmogljivost proizvodnje nameravajo z začetnih 4.000 robotov letno povečati na 6.000 letno. Davkoplačevalci bomo vzpostavitev tovarne podprli s 5,6 milijona evrov.

C. R.