Golob pod drobnogledom kriminalistov

Robert Golob in Zoran Janković, stara politična sopotnika. (vir: arhiv)

Kriminalisti so začeli s predkazenskim postopkom zoper Roberta Goloba, predsednika stranke Gibanje Svoboda in nekdanjega predsednika uprave GEN-I.

Policijsko preiskavo vodi kriminalistični inšpektor iz Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

Kazensko ovadbo zoper Goloba je vložil državljan Viljem Kovačič, nanaša pa se na previsoko Golobovo plačo v GEN-I.

Golob je namreč doslej v javnosti lagal, da je prejemal “le” 7000 evrov neto mesečne plače, vključno z različnimi dodatki in nagradami. Omejitev za vse je 7000 evrov neto. Javno objavljeni podatki iz poslovnega poročila GEN-I za leto 2020 pa so Goloba postavili na laž. Neto je prejel več kot 214.000 evrov, kar je okoli 18.000 evrov neto mesečno. Podatki za leto 2021 javno še niso dostopni, Golob pa o tem tudi molči. Po t. i. Lahovnikovem zakonu, kjer so plače vodilnih v državnih podjetjih omejene, bi lahko prejel največ 7000 evrov neto mesečno.

Vse tudi kaže, da je Golob podatke o svoji plači prikrival.

Prek plačilne liste naj bi prejemal ‘le’ 7000 evrov neto mesečno, preostalo pa naj bi si glede na indice in navedbe nekaterih virov izplačeval na drugačen način. Nekateri celo navajajo, da naj bi si bruto nagrado nakazoval na račun drugega podjetja ali s. p.-ja, podobno kot je to v Merkurju počel Bine Kordiš.

Če je to prakso uporabil tudi Golob, pa to pomeni, da se je izognil plačilu davkov. Zneski v pogodbi o zaposlitvi in posledično izplačila so namreč vedno v bruto zneskih. Golob je bruto zneske v poslovnih poročilih GEN-I prikril in tudi s tem kršil zakonodajo.

Na kriminalistih in posredno tudi Finančni upravi RS je zdaj torej, da bodo vse to preiskali in javnosti tudi podali odgovore na številna odprta vprašanja. Golob namreč na vprašanja o svojih prejemkih ne odgovarja. Pravzaprav je znano, da se je skril pred javnostjo.

Seznam željnih maščevanja

Portal pozareport.si pa je v teh dneh poročal, da se pri Golobu zbirajo kadri, željni maščevanja Janezu Janši.

Poleg Goloba in nekdanje ljubljanske okrajne sodnice Urške Klakočar Zupančič je na Golobovem seznamu za aprilske volitve še novinarka Mojca Pašek Šetinc, po nekaterih najnovejših informacijah pa se Golobu pridružuje še nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki jo je na to funkcijo med vlado Marjana Šarca osebno spravil Damir Črnčec. Po četrtkovi tv-Tarči pa nekateri napovedujejo, da bo pri Golobu pristal tudi Črnčec.

O tem, da se je Golobu pridružil tudi Anton Grizold, nekdanji minister v času vlade LDS, znan tudi po izplačilih (pre)visokih dodatkov na Fakulteti za družbene vede, z udbovskim kodnim imenom Gane, pa smo poročali tukaj: Golobovo sporočilo tihotapcem: Rušil bom ograjo! 

J. M.