Golobovo sporočilo tihotapcem: Rušil bom ograjo!

Anton Grizold in Robert Golob (vir: nova24tv.si)

Roberta Goloba, predsednika stranke Gibanje Svoboda, v zadnjem času ni nikjer. Po popolnem fiasku v oddaji Tarča, kjer je lagal o svoji plači in se je izkazal kot histerična oz. kolerična osebnost, so ga botri umaknili iz javnosti. Ne hodi niti na soočenja, ne predstavlja programa, ki ga tako še nima, in tudi kandidate za volitve skriva.

Pojavil pa se je pred dnevi, 1. marca, opoldne, v času, ko so bile vse oči slovenske in evropske javnosti uprte v Bruselj, kjer je stekla razprava o Ukrajini.

V izjavi za javnost je Golob poučeval vlado, kaj in kako naj naredi v primeru Ukrajine. Izkazalo pa se je, da jih je poučeval o stvareh, ki jih je ta vlada že tako ali naredila. Brez njegovih nasvetov. Je torej samo preplonkal.

Golobovo sporočilo tihotapcem ljudi: Rušil bom ograjo!

Bistveno sporočilo te njegove pojavnosti pa je bilo: Zavzel se bom za odstranitev ograje na meji s sosednjo Hrvaško! Ta naj bi se po njegovem mnenju izkazala za neučinkovito in ni prispevala k zajezitvi – po njegovem – begunskih tokov. Pravilno bi bilo migrantskih tokov, saj gre v tem primeru za ekonomske migrante iz Bližnjega vzhoda, večinoma mlade moške.

CI Bela krajina: Komaj se je umiril pretok ilegalnih migracij, že daje signal 

Na Golobovo izjavo so se ostro odzvali v Civilni iniciativi Bela krajina. Zapisali so:

“Komaj se je umiril pretok ilegalnih migracij, ta pa že daje signal mednarodnim organizacijam, da se bodo z njegovim prihodom te poti zopet sprostile. Ograje se že tako ali tako umikajo in se nadomeščajo z video nadzori in senzorji gibanja. Gre za sporočilo, ki jo daje mednarodnim organizacijam.”

Se nam še to pomlad obetajo vodeni migrantski tokovi?

Civilna iniciativa je pravilno opozorila, da gre pri tem predvsem za Golobovo sporočilo mednarodnim organizacijam, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi iz Bližnjega vzhoda.

Migrantski tokovi so se v zadnjem času (dneh, tednih, mesecih in letu) namreč izredno umirili, kar dokazujejo tudi dnevna policijska poročila.

Ekonomski migranti iz Bližnjega vzhoda (in z njimi tudi tihotapci) pa čakajo na svojo priložnost. Prav včeraj, kako simptomatično, dan po tem, je približno 2500 migrantov poskušalo prebiti mejo, ki ločuje špansko enklavo Melilla od Maroka. Okoli 500 (večinoma Maročanom) je to tudi uspelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Golobov tesen sodelavec z udbovskim kodnim imenom Gane 

Golob je na novinarsko konferenco oz. bolje rečeno izjavo za javnost s seboj pripeljal sodelavca, svetovalca, Antona Grizolda. Grizold pa je nekdanji minister za obrambo in dekan Fakultete za družbene vede (FDV).

Po poročanju tednika Reporter je bil dejaven že v nekdanji državi, ko je pisal poročila za Službo državne varnosti (SDV), bolj znano kot Udba. Grizoldovo sodelovanje z Udbo so opisovali v članku Udbovski dosje nekdanjega obrambnega ministra in profesorja Antona Grizolda.

Grizoldovo udbovsko kodno ime je bilo Gane.

J. M.