Putinovi obstali pred Kijevov

Češki vojak na meji pozdravlja ukrajinsko begunko

Putin v Ukrajini tudi včeraj ni dosegel večjega napredka. Ukrajinski branilci Kijeva so odrezali del Putinove vojske pred mestom. V kotlu naj bi se znašla glavnina sil na področjih Buche, Irpina in Hostomela. Poznavalci ocenjujejo to kot najhujši vojaški poraz Putina doslej. 

Rusom naj bi se pridružili še vojaki beloruskega samodržca Lukašenka, hkrati se nekateri Čečeni iz prostovoljnega bataljona šejka Mansurja borijo na ukrajinski strani in streljajo na ruske vojake v bližini Kijeva.

Matere ruskih vojakov so včeraj protestirale v Moskvi in držale slike svojih sinov, ki so bili ubiti v nepotrebni vojni. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih okoli 15 tisoč ruskih vojakov.

Rusija se bo verjetno odzvala na svoje neuspehe pri zatrtju ukrajinskega upora v zasedenih mestih z vse bolj “nasilnimi in prisilnim ukrepi”, navajajo poznavalci.

Dogodki zadnjih ur:

– Tudi to noč je bilo več spopadov in topniškega obstreljevanja, ki so mu sledili požari.

– Kijev je tudi včeraj nadaljeval poskuse reševanja civilistov iz Mariupola.

– Rusi so včeraj z ozemelj Lugaska in Donetska v Rusijo odpeljali 2500 otrok. Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve jih je obtožilo “ugrabitve” otrok s “prisilnim preseljevanjem” in opozorilo, da so domnevne deportacije huda kršitev zlasti mednarodnega humanitarnega prava.

Begunci:

Svoje domove je zapustilo že 10 milijonov Ukrajincev, od tega naj bi 3,5 milijona odšlo v sosednje države, preostalih 6,5 milijona naj bi bilo razseljenih znotraj države.

Poljska je sprejela 2.113.554 beguncev, Romunija 543.308, Moldavija 367.913, Madžarska 317.863, Slovaška 253.592, Rusija 252.376, Belorusija 4.308.

Pogajanja:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruskega kolega Vladimirja Putina znova povabil na neposredne pogovore za rešitev ukrajinske krize, k posredovanju pa je pozval tudi Vatikan.

Oleksij Arestovič, svetovalec Zelenskega, je dejal, da bi se lahko aktivni napadi med obema stranema končali v dveh ali treh tednih.

“Vemo, da v vladi obstaja določen krog ljudi, ki razumejo, da ta vojna vodi v ruski propad. Pričakujemo, da bodo nekaj naredili,” je dejal.

“Obstaja možnost, da bodo Putinovo moč omejili njegovi ljudje,” je dodal.

Eden od včerajšnjih napadov na ukrajinsko civilno prebivalstvo
Protest ruskih mater
Nakupovalno središče v Kijevu po napadu ruskih balističnih raket
Ukrajina, zemljevid, 23. marec 2022

Videoposnetek, iz katerega je razvidno, da ukrajinsko topništvo strelja na Ruse, ki se poskušajo skriti v gozdovih severno od Kijeva. 

Vir: Twitter in liveuamap.com

A. L.