Golob je v Tarči lagal

Preverili smo, koliko prejme Golob, za koliko je 'več vreden' od ostalih zaposlenih, upokojencev, dijakov, študentov.

(vir: Zajem zaslona)

V četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija je Robert Golob, nekdanji predsednik uprave družbe GEN-I in predsednik nove politične stranke Gibanje Svoboda, dejal, da na račun “dobi 7000 neto plače”. Zlagal se je.

Hkrati se je izkazal kot človek, ki nasprotuje pomoči upokojencem v obliki t. i. energetskih bonov, ki jih bodo prejeli upokojeni s pokojnino, nižjo od 1000 evrov. Denar za to bo zagotovljen iz dobičkov energetskih podjetij oziroma Borzena.

Podatki iz poslovnega poročila GEN-I za leto 2020, objavljenega v spletni bazi Ajpes, namreč pokažejo, da je Golob v tem letu na svoj račun prejel 214.043 evrov neto, kar mesečno znese 17.837 evrov.

To pa je toliko, kot je zaposleni s povprečno plačo v državi lani prejel v 14 mesecih, zaposleni, ki prejema minimalno plačo, 25 mesecih, to je v več kot dveh letih.

Podatkov za leto 2021 Golob ni pripravljen razkriti, poslovno poročilo bo javno dostopno šele v začetku leta 2022. Glede na nekatere interne dokumente pa se je Golobova plača v letu 2021 še povečala.

Poleg tega je Golob deležen tudi številnih bonitet, med drugim uporabe prestižnega osebnega avtomobila, ki ga uporablja tudi v zasebne namene.

Primerjava med Golobom in ostalimi:

 • Golob povprečno mesečno: 17.837 evrov neto
 • Povprečna neto plača zaposlenih v Sloveniji: 1.264 evrov
 • Minimalna plača: 717 evrov neto
 • Povprečna pokojnina slovenskih upokojencev: 730 evrov
 • Zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo: 620 evrov
 • Najvišja državna štipendija: 194,56 evra

Golob je torej že v letu 2020 na svoj račun mesečno prejel toliko, kot 

 • zaposleni s povprečno plačo prejme v 14 mesecih;
 • zaposleni z minimalno plačo prejme v 25 mesecih;
 • upokojeni s povprečno pokojnino prejme v 25 mesecih;
 • upokojeni z zagotovljeno pokojnino prejme v 29 mesecih;
 • dijaki in študenti z državno štipendijo prejmejo v 92 mesecih.

Golob tako javnosti prikriva pomembne podatke in laže. Hkrati se je zavil v molk, izjave daje samo še njemu naklonjenim medijem, v živo pa nastopa tam, kjer vprašanja dobi že vnaprej. Teh je bil, za razliko od drugih, deležen tudi v četrtkovi Tarči, kar so nazorno pokazali posnetki.

Za primerjavo: Plače predsednika države, predsednika vlade in ministrov so okoli 3000 evrov neto.

Dejstvo je tudi, da je Golob do izteka mandata konec leta 2021 vodil družbo (in jo posredno še vedno vodi), ki preprodaja električno energijo. To kupujejo iz državnih energetskih podjetij, največ iz Jedrske elektrarne Krško. Pri tem GEN-I energijo pridobiva po bistveno nižji ceni kot ostali, prodaja pa jo štirikrat dražje. Na to, da je GEN-I v privilegiranem položaju, je pred leti opozorilo že Računsko sodišče RS, kjer so ugotovili, da iz državnega podjetja Gen energija, ki je posrednik med Jedrsko elektrarno Krško in GEN-I, letno odtekajo milijoni evrov. Spraševali so se tudi, ali ne bi bilo bolje, če bi to energijo prodajala družba Gen energija neposredno, ali je GEN-I sploh potreben.

Podatki o Golobovih prejemkih so vzeti iz Poslovnega poročila GEN-I za leto 2020 (Ajpes), ostali podatki so zadnje objavljeni podatki Statističnega urada RS in zaokroženi na cela števila.

Uradni podatki o neto prejemkih članov uprave GEN-I:

Vir: Poslovno poročilo družbe GEN-I za leto 2020 (Ajpes)

Preberite tudi: Primerjava plač vodilnih v državnih podjetjih 

J. M.