Dosje: ACH, Adria Mobil in trenutno najbogatejša Sonja Gole

(vir: pixabay.com)

Revija Manager je objavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Pri tem je veliko pozornosti namenila tudi milijonarjem iz družbe ACH, za katere je – kot pravijo – že kazalo, da “bodo končali na pokopališču slovenske tranzicijske zgodovine, a so se znašli bolje”. Dva iz te zgodbe sta se namreč vrnila na lestvico 100 najbogatejših, eden pa malo pod njo. Letošnja meja za uvrstitev na lestvico je bila okoli 20 milijonov evrov premoženja. Ker gre v primeru ACH tudi z novomeško zgodbo, v nadaljevanju povzemamo, kar so o tem zapisali v Managerju.

Uvodoma so precej pozornosti namenili Hermanu Rigelniku, ki je bil pred prihodom za direktorja v Autocommerce delu javnosti bolj znan tudi kot politik in nekdanji predsednik državnega zbora. (Pred tem je bil sicer vodilni v Gorenju.) Po prihodu v Autocommerce (AC) pa je tega kmalu preimenoval v ACH, ki je nato postal vir njegovega osebnega bogastva. Pri tem se ni zadovoljil s t. i. običajnim lastninjenjem, kjer bi lahko postopoma odkupoval delnice od zaposlenih. Če bi to delal tako, bi na koncu postal lastnik srednje velikega avtomobilsko trgovskega podjetja. Namesto tega pa je izvajal prevzeme drugih podjetij, najprej turističnih, nato še Factor banke, ki je danes v likvidaciji, bremena pa so na plečih davkoplačevalcev. Med drugim je leta 2004 prevzel tudi Adrio Mobil iz Novega mesta, proizvajalko počitniških prikolic.

Protej, podjetje za prevzem

Leta 2005 je družba Protej, katere največji ustanovitelji so bili poleg Hermana Rigelnika še direktorica Adrie Mobila Sonja Gole, finančnica AC Vera Mihatovič, direktor avtomobilske veje v AC Janko Šemrov in član uprave borzno posredniške hiše v lasti AC Branko Šibakovski, izpeljala menedžerski odkup. Protej je prišel do treh četrtin lastništva v AC, nato pa iztisnil male delničarje po sistemu “vzemi ponujeno ceno za delnico ali pusti”. V letu 2006 se je AC nato preimenoval v ACH, šlo je za avtomobilsko, turistični, finančni holding.

Vrednost ACH šestkrat višja od kupnine

Na prvi Managerjevi lestvici najbogatejših leta 2007 so bili nato štirje med njimi med 100 najbogatejših, izračunali so, da je bila vrednost ACH skoraj šestkrat veja od kupnine v višini 37 milijonov evrov, kolikor so zanj plačali v menedžerskem prevzemu leta 2005. V nadaljevanju so prevzemali še kopico drugih podjetij. S posojili. Dolg do bank pa je nato pristal na državni t. i. slabi banki, Družbi za upravljanje terjatev bank. “Zgodba lastnikov ACH pa bi se skoraj končala podobno kot zgodbe nekaterih drugih privatizacijskih mogotcev s prevelikimi očmi, ki jih nikoli več ne bomo videli na lestvici, vsaj ne z istim premoženjem,” so zapisali v Managerju.

DUTB je bila “prizanesljiva”

Vendar se je zgodilo drugače. DUTB je bila do njih prizanesljiva, ni jih poslala v prisilno poravnavo, terjatve pa ni pretvorila v državni lastniški delež, kot je to storila v nekaterih drugih primerih. To je bilo že po letu 2014. Lastnikom je “dala priložnost, da podjetje prestrukturirajo – in obdržijo”. DUTB je terjatve do ACH nato prodala ameriški investicijski banki Merril Lynch, cene oziroma kupnine za to niso nikoli razkrili. Od ameriške investicijske banke pa so terjatve nato s pomočjo posojila ruske banke odkupili – menedžerji ACH. Vse je šlo prek družbe Protej. To podjetje pa so letos po “nekoliko zapleteni transakciji”, kot navaja Manager, za okoli 200 milijonov evrov prodali francoski družbi Trigano. Od 200 milijonov kupnine je bilo treba odšteti okoli 20 milijonov evrov posojil.

Trigano je pri tem nakupu zanimala le novomeška družba Adria Mobil. Zato so preostalo premoženje ACH nekateri lastniki Proteja (teh je bilo po začetnih ustanoviteljih več) s kupnino ali delom kupnine znova odkupili od Triganoja. Rigelnik je danes lastnik hotelov, Sonja Gole je obdržala del lastništva v zdaj francoski Adrii Mobil, Janko Šemrov pa je še z dvema nekdanjima vodilnima v ACH-ju lastnik avtomobilskega dela.

Zakaj je Goletova na lestvici višje od Rigelnika?

Na lestvico najbogatejših sta se tako vrnila Rigelnik in Sonja Gole. Goletova je uvrščena celo višje od Rigelnika. To pa zato, ker je z dvema tretjinama svojega deleža ostala v Proteju in s tem posredno v lastništvu Adrie Mobil. Prodala je le tretjino Proteja, zato bo tudi plačala precej manj davka na kapitalski dobiček, so ugotovili v Managerju.

Kolikšno premoženje imajo danes v rokah?

  • Sonja Gole je prejela 21,2 milijona evrov bruto kupnine. Ima 8,8 odstotka Adrie Mobila in več milijonov gotovine.
  • Herman Rigelnik je prejel 28,1 milijona evrov bruto kupnine. Ima Hotele Union in del v gotovini.
  • Janko Šemrov je prejel 26 milijonov evrov bruto kupnine. Ima 34 odstotkov Autocommercea in nekaj milijonov kupnine.
  • Vera Mihatovič pa je svoj delež prodala že pred tem za 5 milijonov evrov bruto kupnine.

Koliko t. i. slabih posojil zaradi njihovega “prevzemanja” podjetij smo bili primorani pokriti davkoplačevalci, v Managerju niso razkrili.

Sonja Gole je danes s 23 milijoni evrov premoženja na 72. mestu Managerjeve lestvice najbogatejših v državi. Herman Rigelnik pa je s premoženjem v vrednosti 21,1 milijona evrov na 96. mestu lestvice. Ostali nekdanji lastniki ACH se na lestvico niso uvrstili. Sonja Gole je tako je med nekdanjimi člani ACH trenutno najbogatejša.

O bogataših v naši regiji smo poročali tukaj: jugovzhodna-slovenija

J. M.