Žuniči: Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru

Kulturni program v Šokčevem dvoru v Žuničih, Bela krajina

24. maj je Mednarodni dan naravnih parkov. Tega dne so daljnega leta 1909 v Skandinaviji ustanovili prve narodne parke. Temu so kmalu sledile tudi druge evropske države, tudi na območju Slovenije so bili prvi koraki k zaščiti narave narejeni v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

V Sloveniji naravni parki predstavljajo najvrednejše dele slovenskega ozemlja.

Na območju države imamo registriran 1 narodni park, 3 regijske, 46 krajinskih parkov, 66 naravnih rezervatov in več kot 1200 naravnih spomenikov in ogromno množico naravnih vrednot. Skupno to zajema 13 % slovenskega ozemlja.

Poleg tega ima Slovenija še 2 geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

V Krajinskem parku Kolpa so tokrat praznovali že štirinajstič. V Šokčevem dvoru so se dogodka lotili nekoliko bolj previdno zaradi strogih zahtev po varovanju zdravja udeležencev in preprečevanja širjenja covid-19.

Vseeno pa so se obiskovalcem v nedeljo popoldan predstavili ponudniki hrane in izdelkov domače in umetnostne obrti, Javni zavod (JZ) Krajinski park Kolpa pa je s partnerji v različnih projektih predstavil tudi potek teh projektov in njihove rezultate. Posebna pozornost je veljala predstavitvi CLLD projekta v okviru LAS DBK – Zakladi Bele krajine, ki je v večjem delu že realiziran, v celoti pa bo zaključen konec leta.

Celoten dogodek je popestrila umetnica Zvezdana Novaković – ZveN, ki so se ji pridružile tudi domače pevke; prav tako pa tudi kolesarji društva starodobnikov Torpedo.

Kot vedno, pa je dogodek pomemben tudi zaradi druženja uprave parka z udeleženci, še posebno Žuničani. Prav tega je v zadnjem letu dni zaradi posebnih pogojev dela primanjkovalo, je zapisal Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj foto utrinkov nedeljskega popoldanskega dogajanja v Žuničih (za povečanje kliknite na fotografijo):

Vir in foto: Krajinski park Kolpa

M. D.