Znanih več podatkov o čiščenju mejnih prehodov, tudi v primeru migrantov

Fotografija je simbolična. Na fotografiji migranti na mejnem prehodu Maljevac (med BiH in Hrvaško) (vir: avaz.ba)

Iz na novo sklenjenih pogodb o čiščenju poslovnih prostorov Policije je možno sklepati, da vlada letos in naslednje leto največ nezakonitih migrantov pričakuje na območju Bele krajine. Slovensko ministrstvo za notranje zadeve in vlada molčita, Policija do danes ni objavila še niti podatkov o nezakonitih prehodih državne meje v letu 2019 (manjkajo podatki za december), kaj šele, da bi povedali, kaj pričakujejo v leto 2020.

Bistveno bolj zgovorni so v naši okolici.

Direktor bosanske mejne policije Zoran Galić je v sredo za medije v Mostarju povedal, da bosanske oblasti spomladi po t. i. zahodno migrantski poti pričakujejo nov migrantski val, hkrati je opozoril, da jim primanjkuje ljudi in opreme za nadzor meje s Srbijo in Črno Goro. Pri napovedi se je oprl na podatke Frontexa, Mednarodne organizacije za migracije in poročila Europol. tukaj

Hrvaški spletni portal Kamenjar.com pa je na podlagi podatkov navedenih agencij in Europola še objavil, da je prek schengenskega območja lani v EU nezakonito vstopilo 139.000 migrantov, kar je 46 odstotkov več kot leto pred tem. Od tega je 24 tisoč migrantov nezakonito vstopilo na zahodnih mejah, 14 tisoč na vzhodnih in kar 82 tisoč pred Sredozemlja, ki zajema tudi zahodni Balkan (del tega je tudi Slovenija) tukaj.Po zahodni balkanski migrantski poti največ migrantov prehaja prek Turčije.

Do konca novembra 2019 je slovenska policija prijela 15.221 migrantov, kar je 71 odstotkov več kot leto pred tem. Kako bo v letu 2020, v slovenski vladi molčijo.

Glede na podatke o javnih naročilih pa lahko sklepamo, da letos pričakujejo povečano število nezakonitih prehodov državne meje, ob tem največ prek Bele krajine. To tudi pomeni, da se že pred časom (in leti) načrtovane migrantske poti ne spreminjajo.

V naročilih lahko zaznavamo tudi elemente načrtovane vzpostavitve t. i. sprejemno-migrantskih centrov, kjer naj bi bila po načrtih Bela krajina preferenčna.

Kaj razkrivata pogodbi za čiščenje prostorov mejnih prehodov in policije?

Policija je po dostopnih podatkih objavila dve naročili za čiščenje poslovnih prostorov na mejnih prehodih, in sicer Policijska uprava (PU) Novo mesto za Belo krajino in po potrebi ostalih enot, PU Ljubljana pa je objavila naročilo za čiščenje mejnih prehodov na njihovem območju.

Objavljeni sta tudi že pogodbi, ki se v posameznih delih bistveno razlikujeta.

Čiščenje po prvem razpisu za Belo krajino in po potrebi ostalih policijskih enot je dobilo podjetje ABC Čiščenje iz Črnomlja, ki je v lasti podjetja ABC Skupina, to pa v lasti Petra Raztresna iz Rima pri Adlešičih ter pet posameznikov s priimkom Mlakar (razen enega imajo vsi naslov Rim pri Adlešičih).

ABC Čiščenje je bilo edino podjetje, ki je poslalo ponudbo na javno naročilo, ki je bilo objavljeno že 30. maja 2019. Ponudili so 28 evrov za uro čiščenja na poziv (brez davka na dodano vrednost), kar je cena za čiščenje pri migrantih. Na splošno cene (pričakovano) niso znižali, sklenjena vrednost po pogodbi za dve leti je 95.966 evrov, s tem, da je prvo leto cena fiksna, nato lahko sledi korekcija. Policiji se je očitno mudilo, saj bi lahko razpis ponovili in pridobili več ponudnikov ter s tem dosegli tudi nižjo ceno.

Po pogodbi z dne 30. 9. 2019 2-krat tedensko čistijo naslednje mejne prehode: Krasinec, Krmačina, Sodevci, Brezovica (pri Suhorju), Radovica, Božakovo, Žuniči in Vinica (3-krat tedensko).

Mejna prehoda za obmejni promet Brezovica in Božakovo sicer začasno ne obratujeta, zato se čiščenje prične izvajati z datumom »eventuelnega odprtja mejnega prehoda«, piše v pogodbi.

Hkrati čistijo še prostore policijskih postaj: Dolenjske Toplice, Črnomelj, Metlika, Trebnje in Šentjernej. Vendar pa se čiščenje policijskih postaj izvaja samo po potrebi in v času nadomeščanja bolniških odsotnosti čistilk policije. To čiščenje se izvaja tudi na vpoklicčiščenje prostorov za pridržanje zaradi migrantov.

Čiščenje prostorov za pridržanje v primeru prehodov migrantov se izvaja po potrebi vse dni v tednu (od ponedeljka do nedelje in tudi med prazniki), predvidoma od 6. do 22. ure. vir

Čiščenje na območju PU Ljubljana

Mejne prehode na območju PU Ljubljana čisti Sparklet čistilni servis Breda Biadov s. p., iz Kočevja, pogodba je sklenjena za 20 mesecev, vrednost 43.004 evra.

Čistijo mejne prehode v Novem Kotu, Babnem polju, Podplanini, Petrini (Kostel) in Osilnici.

PU Ljubljana je javno naročilo objavilo 1. oktobra 2019. Prejeli so eno ponudbo. Pogodba je bila sklenjena 20. januarja 2020 in javno objavljena 24. januarja 2020.

V pogodbi za PU Ljubljana posebnih določil za čiščenje na poziv ob migrantih, kot je to v primeru Bele krajine, ni zapisanih.

Iz obeh pogodb pa je razvidno, da morajo čistilci v prostorih za identifikacijo tujcev uporabljati zaščitna sredstva, kot so gumijaste rokavice, gumijasti škornji in zaščitne maske. Osebe, ki čistijo, morajo biti cepljene proti hepatitisu A in B ter tetanusuvir

Podatki o javnem naročilu za Belo krajino:

J. M.