Že prihodnji teden najverjetneje karantena za Hrvaško; panika vseeno ni potrebna

(vir: arhiv)

Če se bo dnevno število okužb na Hrvaškem povečevalo v sedanjem tempu (dnevno Hrvati beležijo okoli 200 okužb), bo Slovenija za prihod iz te države uvedla obvezno karanteno. Na možnost slednjega so včeraj jasno nakazali vladni govorec Jelko Kacin, notranji minister Aleš Hojs in vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Slednja je včeraj povedala, da njena svetovalna skupina predlaga, da se za prehod iz Hrvaške v Slovenijo uvede karantena in to v nekaj dneh. “To je potrebno, da se slovenski državljani vrnejo v Slovenijo. Odšli so, ko so bile razmere drugačne. Ampak v nekaj dneh bo treba to mejo začeti nadzorovati s karanteno,” je dejala. Tudi sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje dopustnikom, ki se vračajo s Hrvaške, priporoča, da za nekaj dni omejijo socialne stike doma.

Oglasil se je tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na Twitterju napovedal “strožji režim vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu”. Tvitu je dodal ključnik #karantena. “Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj preko vikenda in v ponedeljek bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop,” je zapisal.

Vladni govornik za covid-19 Kacin pa je dejal, da bodo zelo pomembni podatki o okužbah, ki bodo objavljeni konec tedna in na začetku naslednjega tedna. Takrat pričakuje tudi posvetovanje pristojnih in priporočila, utemeljena na podatkih in pričakovanjih. Vlada bo nato predvidoma v sredo ali četrtek sprejela odločitev o omejitvah. Poudaril pa je, da omejitve ne bodo zadele vseh, in državljanom sporočil, da se ni treba množično vračati iz Hrvaške. Poskusili bodo uvesti omejitve, ki bodo namenjene najbolj rizičnim skupinam. Starše šoloobveznih otrok je opozoril, naj ne čakajo preveč, saj je se začenja novo šolsko leto. Napovedal je tudi, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti: “Nihče, ne otroci, dijaki ne starši in učitelji, ne bo talec neodgovornih (nočnih) zabav.”

A. M.