Zdravnik, ki je preživel dva meseca v umetni komi, poziva javnost, naj ne banalizira koronavirusa in preventivnih ukrepov

Upokojeni zdravnik dr. Adolf Lukanovič (vir: Zajem zaslona)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval tudi upokojeni zdravnik dr. Adolf Lukanovič, ki je zaradi koronavirusa preživel 2 meseca v umetni komi na respiratorju na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

Na osnovi lastne izkušnje prebolevanja bolezni COVID-19 je dr. Lukanovič, sicer nekdanji dolgoletni strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, javnost pozval, naj ne banalizira koronavirusa in ukrepov, ki jih predlaga vlada, saj gre za resno bolezen.

Ne razume ljudi, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino in jo celo politizirajo. Ko človek enkrat spozna, da je na robu smrti, drugače gleda na bolezen in njene posledice. Sam je izgubil 16 kg mišične mase in bil ob odpustitvi iz bolnišnice povsem nepokreten. Šest tednov rehabilitacije mu je vrnilo vse življenjske funkcije.

Opozoril je, da je virus živa stvar. Spreminjal se bo in mutiral. Danes je COVID-19, jutri bo COVID-20. Zato nam ostaja dosledna uporaba preventivnih ukrepov:

  • čistoča rok,
  • zadrževanje na ustrezni razdalji in
  • uporaba aplikacije za sledenje okužbam #OstaniZdrav.

Aplikacija je dostopna tukaj:

Posnetek današnje novinarske konference:

C. R.