Za Goloba uničujoče pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve

Tatjana Bobnar (vir: Zajem zaslona)

Včerajšnje zaslišanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, nekdanje ministrice za notranje zadeve in nekdanjega vršilca dolžnosti direktorja Policije, je pokazalo, kako Robert Golob zlorablja oblast in nedopustno posega v policijo.

Pričevanja Bobnarjeve in Lindava je bilo pred posebno preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje domnevno vpletanje politike v policijo.

Zaslišana sta, posebno pa še Bobnarjeva, izredno podrobno opisala zlorabo oblasti Roberta Goloba in ga razgalila kot notoričnega ali patološkega lažnivca, ki ju je silil tudi v “nedopustna” (nezakonita) ravnanja, in za avtokrata, sončnega kralja, ki je hotel osebno kadrovati znotraj policije in celo osebno določati, koga naj v policiji odpustijo iz službe ipd., kot je to opisal pozareport.si

Tatjana Bobnar: Golob se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji

“Golob je od mene kot ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati.”

V uro in pol trajajočem pričevanju je zelo podrobno opisovala, kdaj so se zaostrili odnosi med njo in predsednikom vlade in kako je potekala komunikacija med njima, pa tudi, kdo vse se je vmešaval v kadrovanje in druge postopke v zvezi s policijo.

Pojasnila je, da se je z Golobom prvič sestala maja lani v prostorih stranke Gibanja Svoboda. Še pred tem jo je poklicala takratna podpredsednica Gibanja Svobode Marta Kos in jo povprašala, če jo zanima funkcija notranje ministrice. Po potrditvi se je nato sestala z Golobom, ta ji je povedal, da se glede vodenja notranjega ministrstva odloča med njo in Marjanom Šarcem ter da ima Bobnarjeva veliko podpornikov, a tudi veliko kritikov.

“Golob mi je rekel, da če človek ne opravi svoje naloge, ga vrže čez ramo in niti ne pogleda več, kar se lahko zgodi tudi z mano,” je prvi sestanek z Golobom opisala Bobnarjeva.

Kot je poudarila, so se pritiski nanjo začeli konec oktobra lani, ko je prejela sms-sporočilo od generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki jo je spraševala, ali je sploh smotrno raztrgane plakate Gibanja Svoboda prijaviti Policijski upravi Nova Gorica glede na to, kdo je tam direktor. Nekaj dni kasneje pa jo je kontaktiral Golob. Dejal ji je, da se morata pogovoriti, ker je zaskrbljen glede kadrovske politike v policiji in da mu nič ni všeč.

“Ker sem do takrat že spoznala njegov način komunikacije, sem vedela, da je to neke vrste svarilo,” je povedala Bobnarjeva.

V začetku novembra pa jo je Golob na sestanku v prostorih vlade opozoril, da takratni v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav ni opravil svoje naloge glede čiščenja policije in da gre pri tem za izdajo, “ker ima okrog sebe določene ljudi” (janšiste, kot je dejala Bobnarjeva in poudarila, da so bili ti tudi izmišljeni).

Dotaknila se je tudi vloge nekdanjega policijskega specialca Miloša Njegoša Milovića, ki naj bi neformalno svetoval predsedniku vlade glede varovanja. Kot je izpostavila, je Milović sredi novembra lani poklical na notranje ministrstvo in zahteval, da policija zaposli določeno osebo. Ta oseba bi morala biti zaposlena kot varnostnik pri predsedniku vlade, vendar pa na policiji niso dali soglasja za njegovo zaposlitev, je navedla. Zdaj je zaposlen na policiji.

“Takrat sem zavzela jasno stališče, da ne dopuščam takšnih klicev na ministrstvo, da nihče ne bo kadroval v policijo in da je to kadrovska korupcija, ki je nedopustna, ker je kadrovska politika izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije kot predstojnika organa,” je poudarila.

Nekaj dni zatem pa je ugotovila, da na sejo vlade ni umeščeno imenovanje Slavka Koroša, ki ga je predlagala za generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge za polni mandat. Ko je vprašala Goloba, kaj je z imenovanjem Koroša, ji je odgovoril, “da ne ve, kdo je on in da bom imela na tem mestu nekoga drugega”.

Povedal ji je tudi, da mora zamenjati direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca.

Konec novembra pa sta imela z Golobom daljši sestanek, na katerem sta govorila o poslanskem vprašanju poslanca SDS Žana Mahniča o varovanju premierja. “Prepričan je bil, da sva to poslansko vprašanje Mahniču lansirala z Lindavom, kar absolutno ne drži in nima nobene veze z resnico in z realnostjo. Rekel mi je, da je stvar sedaj prešla na osebni nivo med njim, Lindavom in med menoj, da je to sedaj stvar osebne eksistence, varnosti in da bo storil vse, da zaščiti svojo družino,” je dejala Bobnarjeva.

Na istem sestanku ji je Golob še povedal, da je zaupanje med njima porušeno in “da si lahko povrnem njegovo zaupanje samo, če nekdo izgubi službo. Ko sem ga vprašala, kdo naj bi izgubil službo, je rekel, da Martin Jazbec“.

Bobnarjeva mu je odgovorila, da si na takšen način ne bo kupovala zaupanja predsednika vlade, v začetku decembra lani pa je nato sama ponudila odstop.

Pritrdilno je odgovorila tudi na vprašanje poslanca Branka Grimsa, ali je v kazenski ovadbi 8. decembra zapisala, da sta jo na mestu ministrice rušila Damir Črnčec in tedanja predstavnica za odnose z javnostmi stranke Svoboda Vesna Vuković in pokazala na sum kadrovske korupcije.

V odgovorih na vprašanja članov komisije je Bobnarjeva še razkrila, da se je podobnemu pritisku uprla že kot generalna direktorica Policije med mandatom Marjana Šarca. Takrat je od takratnega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca prišla pobuda, naj se iz policije odpusti predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuža. Notranji minister Boštjan Poklukar pa naj bi jo pozneje ob neki priliki vprašal, ali je pripravljena izgubiti funkcijo zaradi predsednika sindikata, na kar mu je odgovorila pritrdilno.

Bobnarjeva je uvodoma sicer poudarila, da vabila na sejo preiskovalne komisije ni prejela, vseeno pa je prišla, da ne bi bilo zlonamernih natolcevanj, da se izogiba ali da ne želi sodelovati na komisiji.

Pričanje Tatjane Bobnar in pozneje Boštjana Lindava je na omrežjih poželo veliko pozornosti.

Bojan Požar je na X zapisal, da je bilo zaslišanje oziroma pričanje Tatjane Bobnar za Goloba dobesedno grozno, uničujoče. Samo primer: Tatjana Bobnar pravi, da je Golob sedanjega direktorja policije (Senada Jušića) pred časom zavrnil kot kandidata za policijskega atašeja v tujini, ker nima slovenskega priimka.

Darko Muženič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), je grozil – sicer – nadrejenemu Lindavu, s televizijo POP TV, če ne bo vse po njegovo, in da bo on že poskrbel za zamenjavo Lindava, in zamenjavo Davida Antoloviča. Kar se je potem očitno tudi zgodilo, saj so ju res odstranili.

– To je noro, kakšno pričanje: Lindav pravi, da se je direktor NPU Muženič mimo njega sestajal z nekaterimi ministri Golobove vlade.

– Še priznanje Lindava: Nisem žrtev, bil sem pa naiven, kot 30 % volivcev.

Več o zaslišanju oz. pričanju Boštjana Lindava bomo predstavili v enem od prihodnjih prispevkov.

Celoten posnetek obeh pričanj, ki v javnosti izredno odmevata, si bo mogoče ogledati danes, od 14.55 do 19.30, na Nova24TV.

Delček pričanja, za ogled kliknite na fotografijo.

 

M. D.