Vzpostavljene vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike

Fotografija je simbolična.

Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike, in sicer 288. S tem prehajajo na maksimum obravnav, ki jih zmorejo, da je standard še minimalno zadovoljiv. 

Tako je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Če bo intenzivnih bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere.

Bolnike, tako covidne kot ostale, bodo v tem primeru sicer obravnavali, vendar pa bo standard močno zmanjšan. Priprave, kako se organizirati, če številka intenzivnih bolnikov preseže 288, že potekajo.

“Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden zdravstveni lockdown, saj praktično nimamo druge izbire. Vsi nenujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo,” je pojasnil minister.

Bolnišnice v teh dneh prioritetno usmerjajo svoje kadrovske kapacitete v zdravljenje covidnih in nujnih bolnikov.

Med drugim je bilo iz necovidnih bolnišnic že v prvih dnevih premeščenih vsaj 18 zdravnikov in več kot 50 zaposlenih iz zdravstvenih domov. Še naprej potekajo pogovori za premestitev večjega števila zdravstvenega osebja.

Ob tem jim pomaga tudi 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet.

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, da se javijo covidnim bolnišnicam. V tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije.

Danes je 3763 novo okuženih, 419 več kot prejšnji ponedeljek. Bolnišnično oskrbo potrebuje 838 ljudi, od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom, na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 236 bolnikov, najmlajši bolnik ima 18 let.

M. D.