Vpisna mesta niso zbirka želja tistih, ki vodijo fakultete

(vir: pixabay.com)

V zadnjih dneh smo priča še enemu ustvarjanju umetne afere, ko nekateri mediji in nato posamezniki na družbenih omrežjih množično objavljajo, da naj bi vlada v četrtek blokirala soglasje za univerzitetni študij, zaradi česar naj bi bil vpis na fakultete za letošnjo generacijo lahko ogrožen. Nekateri pa gredo še dlje, po njihovem je “objavo razpisa o vpisu na fakultetni študij zaustavil kar Janša”.

Nič od tega ni res. Vlada točke o objavi razpisa o vpisu na fakultetni študij na četrtkovi seji ni obravnavala. Gradivo je prejela le nekaj dni prej, ker gre za pomembne strateške odločitve, se ni pustila spraviti v časovno stisko. Kar so očitno nekateri pričakovali.

Ministrstvo za izobraževanje je gradivo v vladno obravnavo poslalo namreč le nekaj dni prej, z zamudo, kar je za medije potrdil tudi državni sekretar na ministrstvu Jure Gašparič, s katerim ministrica dr. Simona Kustec ni imela ravno najbolj srečne roke pri izbiri. S tega mesta naj bi odstopil že oktobra, vendar si je nato premislil. Gašparič razloga za zamudo posredovanja gradiva o vpisu na fakultete zaenkrat še ni pojasnil.

Glede na to, da so bile številke o vpisu usklajevane z vodstvi univerz, pa je na mestu tudi pomislek, da je bil to njihov skupni dogovor.

Janša: Ne bomo ustvarjali na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve

Janez Janša je na petkovi novinarski konferenci pojasnil, da “gre za strateške odločitve in nima smisla, da se teh odločitev lotevajo tako, kot so se jih naši predhodniki in so ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot v okviru skupnega evropskega trga”.

“Lahko stokrat prisežemo, kako bomo resno vzeli izzive 4. industrijske revolucije, umetne inteligence in digitalizacije, a če potem ne omogočimo zadostnemu številu mladih, da se vpišejo na računalništvo, informatiko, ključne poklice prihodnosti, to ne pomaga,” je dejal.

“Ali je predlog, ki ga je ministrstvo poslalo z zamudo dober ali slab, ne vemo, niti ni bilo mogoče v tem času opraviti obravnave na pristojnem odboru vlade in ne govorimo o ocenah in odločitvah, temveč, ali je potreben odgovoren pristop. Ministrici sem naročil, da razišče, zakaj je prišlo do zamude, ministrstvu za delo pa smo naložili, naj do naslednjega tedna predstavi potrebe slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in države, po posamičnih profilih, in vlada bo vse te elemente upoštevala.”

Vlada za presojo potrebuje tako podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh. Ali drugače: Vpis nameravajo prilagoditi potrebam zaposlovanja.

V resorju višjega in visokega šolstva pa so predlagali naslednja razmerja za vpis v prihodnjem šolskem letu:

Vpisna mesta niso zbirka želja tistih, ki vodijo fakultete

“Vpisna mesta na javnih fakultetah niso neka zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak gre za strateški razvojni dokument države, ki ga je treba jemati resno, in v vseh mandatih vlade, kjer sem vlado vodil, smo to tudi naredili. V mandatu 2004-2008 smo popravili nesorazmerja, kakšen je trenuten predlog, pa bo vlada pogledala naslednji teden in bo to tudi z vso resnostjo obravnavala,” je med drugim še pojasnil vladni predsednik Janša.

Odzivi in mnenja

Znano je, da ima Slovenija na tisoče visoko izobraženih mladih, ki s svojo diplomo nimajo kaj početi, saj ne dobijo primerne službe. Pri tem je veliko takšnih, ki končajo družboslovne in podobne fakultete in tudi letos so si na slednjih zaželeli, da bi bilo kar 39 % vseh vpisov mladih prav na njihove fakultete.

S tem namreč fakultete ohranjajo svoje statuse, zaposlene, vse skupaj je povezano tudi z izdatnimi denarnimi sredstvi.

Nasprotno pa se v Sloveniji že dlje časa soočamo s pomanjkanjem vpisov in posledično kadrov na medicinskih in številnih drugih fakultetah.

Problematiko sta nazorno opisala prof. dr. Matej Lahovnik in ena od novinark:

Prof. dr. Matej Lahovnik: “Mogoče pa se bo končno po letih obljub letos le odprl program dentalne medicine v Mariboru in povišal vpis na programe zdravstvene nege.”

“Vsa leta so problem fiktivni vpisi na nekatere programe in programe, katerih študenti so nezaposljivi. Uvažamo in z lučjo pri belem dnevu pa iščemo delavce v zdravstvu in negi, ker dijakom, kljub njihovim željam, omejujemo vpis na te programe.”

Ena od novinark: ”Škoda, da niso zadržali soglasja že pred 5 leti. Če bi ga, ne bi bila že dve leti brezposelna novinarka.”

J. M.