Volišča na najpomembnejših volitvah so odprta

Slovenska zastava (vir: arhiv)

Ob 7. uri so se odprla volišča za predčasne državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddamo do 19. ure. Delni izidi bodo znani pozno zvečer, ko bo znana že tudi nova sestava državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 3015 rednih volišč ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volilnih upravičencev v Sloveniji je 1.714.376, izbiramo lahko med 1636 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 25 listah političnih strank in gibanj, na našem območju je teh 22 ali 23.

V minulem tednu smo na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinesemo s seboj na volišče. Volimo lahko tudi, če obvestila nimamo s seboj, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Na volišču bomo prejeli prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata.

Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec glasoval drugače, vendar mora biti njegova volja jasno razvidna.

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše.

Nato pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Izidi bodo znani pozno zvečer, ko bo prešteta večina glasovnic z današnjega glasovanja.

Jutri bodo izidom glasovanja prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 11. junija. Uradni izidi naj bili znani do 15. junija.

Volitvam bo sledilo tudi sestavljanje vlade oziroma koalicije. Predsednik države mandat za sestavo vlade za prihodnji mandat, ki bo vodila državo, najprej ponudi stranki, ki je na volitvah prejela največ glasov.

Tokratne volitve so izredno pomembne in ene najpomembnejših v samostojni Sloveniji, saj na njih odločamo tudi o svoji varnosti in varnosti države, hkrati pa tudi blaginji. Zato je pomemben vsak glas.

C. R.