Vladajoči vztrajajo: Slovenija naj postane migrantski žep!

Migrantov vse več, na Hrvaškem požgali gozdarsko hišo, BiH prijeli 12 osumljenih terorizma.

Miroljubni protest pred državnim zborom, v sredo, 21. decembra 2018. (vir: FB)

V sredo je v državnem zboru potekala večurna izredna seja o tem, naj slovenska vlada umakne podporo Marakeški deklaraciji oz. t. i. globalnemu dogovoru o migracijah, ki ga nameravajo v začetku decembra podpreti v Maroku. Vladajoči so vztrajali na svojem, poslanci iz vrst vladajočih strank pa so že pred tem zavrnili predlog sklepa, po katerem bi državni zbor vladi priporočil, naj dogovora v Marakešu ne sprejme.

Marjan Šarec, Miro Cerar, Karl Erjavec in ostali so vztrajali, da t. i. globalni dogovor ni za Slovenijo v ničemer zavezujoč. V opozicijskih SDS, NSi in SNS pa so opozarjali, da temu ni tako, saj dogovor zajema kar 46 zavez. Če bi bilo res tako, kot trdijo v vladi, takšno sprejemanje dogovora niti ne bi bilo potrebno. Podobno so prepričani tudi vsi pomembnejši pravni strokovnjaki v Sloveniji.

Ker v LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levici vztrajajo, da bodo sporazum v Marakešu, Maroku, decembra potrdili, stranki SDS in SNS predlagata izvedbo referenduma. Navedli so, če je res, da sporazum Slovenije v ničemer ne obvezuje, potem bodo tudi v vladnih strankah razpis referenduma z lahkoto podprli.

Ankete sicer kažejo, da kar 70 odstotkov državljanov in državljank Slovenije ne podpira globalnega dogovora o migracijah, za katerega se zavzemajo v vladajočih strankah LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levici.

Do t. i. globalnega dogovora so odstopile že številne države, mnoge še razmišljajo o tem. Najbolj nazorno pa je to prikazano na naslednji sliki.

Pred državnim zborom je bil tudi protest, vendar to vladajočih ni zmotilo. Tako ali tako jih mnenje državljanov ne zanima, prav tako jih ne zanimajo niti izidi volitev, saj so na nedeljskih lokalnih volitvah vladajoče stranke povsem pogorele.

Kaj se dogaja v zadnjih dneh s prehodi ilegalnih migrantov v Sloveniji?

V zadnjem tednu o povečanem vstopu ilegalnih migrantov v Slovenijo poročajo iz vseh policijskih uprav, ki mejijo na slovensko južno mejo s Hrvaško. Migrante največkrat izsledijo v različnih avtomobilih, tako osebnih kot tovornih vozilih. V preteklih dneh so jih izsledili in prijeli na območju krajev Bojanci, Tanča Gora in Zabukovje v občini Črnomelj, na mejnem prehodu Obrežje, Bukošek in v Jesenicah na brežiškem koncu. Z območja PU Koper poročajo o večjem številu prijetih na območju Ilirske Bistrice (tam je mejni prehod Jelšane). Na novo so začeli o tem poročati tudi s PU Maribor. Tako so 22. novembra, med urami 4.45 in 7.30, na mejnem prehodu Gruškovje v treh tovornih vozilih s priklopniki turških registrskih oznak izsledili več državljanov Afganistana in Pakistana. Med migranti so že številne narodnosti, med drugim prihajajo tudi iz Bangladeša in Mjanmara.

Na Hrvaškem jih je vse več, v BiH napeto stanje

Migrantov, ki nezakonito prestopajo državne meje, je vse več. O tem poročajo tudi s Hrvaške, čeprav se tudi tam že občuti zapiranje informacij za javnost. O tem na družbenih omrežjih poročajo tudi hrvaški državljani. V Bosni in Hercegovini (BiH) je stanje napeto, v bistvu nihče niti ne ve, koliko migrantov točno je med njimi. Po uradnih številkah je to preko 20.000, neuradno pa govorijo o bistveno večjem številu. Prav vsi pa čakajo na prehod hrvaške meje in nato na vstop v Slovenijo.

Prijeli 12 potencialnih teroristov

V zadnjih dneh so v preteklih dneh v BiH zaradi suma povezanosti s sumljivimi aktivnostmi, vključno s terorizmom, osamili 12 migrantov. Dragan Mektić, bosanski minister za varnost, je za televizijo N1 povedal, da so migrante, ki so prišli v BiH, prepoznali kot osebe, povezane s terorizmom, namestili so jih v center. Kakšen, tamkajšnji mediji ne poročajo. Mektić je še povedal, da trenutno delujejo na potrditvi identitete prijetih, saj ne vedo točno, kdo so. Dodal je, da noben migrant v BiH ni dobil azila.

Iz BiH so v preteklih dneh poročali spet o novem pretepu migrantov v središču Bihaća. Še večji pretep so preprečili prebivalci Bihaća. Portal Kamenjar.com dodatno poroča, da migranti še vedno prihajajo na območje Unsko-sanskega kantona, veliko število jih čaka na prehod meje s Hrvaško in odhod v Slovenijo.

Največ migrantov je v Veliki Kladuši in Bihaću, v zadnjih dneh se število teh povečuje tudi v mestu Ključ. Prebivajo v improviziranih kampih.

Požgali gozdarsko hišo v Mošunih

Število kaznivih dejanj se povečuje, tudi na Hrvaškem. tukaj Migranti so požgali gozdarsko hišo v kraju Mošuni pri Novem Vinodolskem (blizu ceste Novi Vinodolski – Ogulin). V času požiga je policija izsledila in prijela 14 migrantov. Obstajala je nevarnost, da se bo ogenj razširil na gost borov gozd, pihala je burja, zato so imeli gasilci v zelo neugodnih vremenskih razmerah veliko dela. Ogenj so gasili celo noč. Na Hrvaškem navajajo, da hiše najverjetneje niso zažgali namerno. Umaknili naj bi se pred snegom in mrazom, nato so zažgali vzmetnico, da bi se ogreli. Iz zaledja Senja in Novega Vinodolskega krajani sicer poročajo, da gre skozi njihove kraje čedalje več večjih in manjših skupin migrantov, od nekaj do več deset v skupini, pogosto gredo skozi naselja ali ob njih.

A. L.