Vladajoči pobegnili pred gasilci in njihovi zahtevami

Protestni shod poklicnih gasilcev v Ljubljani in sporočilo vladi Roberta Goloba (vir: Twitter)

V Ljubljani so se danes na napovedanem protestnem shodu zbrali poklicni gasilci z vseh gasilskih enot, razen tistih, ki so bili danes v službi. Gasilci, oblečeni v uniforme, so izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Najprej so se zbrali na Trgu republike pred parlamentom, nato so odšli na Gregorčičevo, pred poslopje vlade. 

Roberta Goloba ni bilo na spregled, četudi je bil v vladni palači. Janez Janša, ki je gasilcem izrazil “vso podporo”, pa je zapisal: “Zakaj njim vlada ne obljubi 600 evrov dodatka, dokler ne bo novega plačnega sistema. So oni drugorazredni?”

Spomnimo. 600 evrov dodatka mesečno je Golob obljubil vsem funkcionarjem v pravosodju (tožilcem in sodnikom), vse dokler ne bo sprejeta plačna reforma. In pri gasilcih gre za povsem enako stvar. Res pa je, da gasilci ne odločajo o Golobovih rabotah, povezanih z Gen-I.

“Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti,” je med drugim povedal generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Bivši predsednik sindikata, zdaj upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek, je dejal, da vlado jo gasilci zanimajo samo takrat, ko jih potrebuje. “Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota,” je dejal v nagovoru in opozoril, da si mladi gasilec ob takih pogojih ne more začeti ustvarjati življenja. Vlado je pozval, naj predstavnike sindikatov takoj sprejme na pogajanja. “Ta vlada ne rabi nič. Oni so šalabajzerji. Ta vlada ima sramoten odnos do poklicnih gasilcev. Ljudje od priznanj in medalj ne morejo preživet. Zaslužijo si dostojno, ne minimalno plačilo!”

Gasilce je prišla pozdravit Urška Klakočar Zupančič, poslanka, predsednica državnega zbora in podpredsednica stranke Gibanje Svoboda. Ogrizek je nato povedal, da je gasilcem sporočila, da nima vpliva. Povedal ji je: “Če nimaš vpliva, odstopi!”

Gasilci so svoje nezadovoljstvo izrazili s številnimi transparenti, na katerih je denimo pisalo Pogoreli bolj kot kras in Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le v brco v rit dobimo. Spremljala jih je tudi maketa gasilskega avtomobila s fotografijami premierja Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Rudija Medveda.

Roberta Goloba ni bilo na spregled, Marjan Šarec je predčasno odšel s protesta, na besede ministrice Sanje Ajanović Hovnik pa so se gasilci odzvali burno. Dejala je namreč, da po novi plačni reformi nihče ne bo imel nižje plače od minimalne. kar jih je samo še podžgalo. Ministrica je govor prekinila in odšla v stavbo vlade. Nato pa je zahteve gasilcev ocenila kot “izjemno nerealne”. Vlada se z gasilci očitno ne bo pogovarjala.

Zahteve gasilcev

V sindikatu pozivajo k boljši ureditvi statusa. Pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani doslej za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Za poklicne gasilce je še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

Po protestu so se gasilci mirno razšli. In? Za seboj vse tudi počistili. Za razliko od protestnikov iz vrst Glas ljudstva, katerim se tudi Robert Golob rad pridruži. Z izgovorom, da gre poslušat, da se bo nato lažje odločil. Danes mu očitno ni bilo do poslušanja,  protestniki in vodje pa niso bili “po njegovi izbiri”.

Tako so gasilci počistili za seboj:

V Sloveniji je poklicnih gasilcev več kot 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah nekaj več kot 800.

M. D.