Vizjak ostaja minister, interpelacija Kulovcev ni uspela

Minister Andrej Vizjak v državnem zboru (vir: Zajem zaslona)

Po včerajšnji več kot 14-urni razpravi v državnem zboru in opravljenem glasovanju nekaj minut po polnoči interpelacija Kulcev zoper mag. Andreja Vizjaka ta ostaja minister.

Kulu je uspelo zbrati vsega 43 glasov, to je tudi njihov največji domet, za uspešnost interpelacije bi morali zbrati 46 glasov, ki pa jih v državnem zboru nimajo.

Minister je povedal, da je interpelacija v celoti neutemeljena in sloni na 14 let starih nezakonitih prisluhih in montaži teh.

Hkrati je bila interpelacija tudi priložnost, da je pojasnil, kaj se je pred 14 leti dogajalo v Termah Čatež. Povedal je, da je takrat na vse načine kot predstavnik države (takratni minister za gospodarstvo) želel preprečiti škodo in oškodovanje državnega premoženja.

“Hotel sem preprečiti, želel sem preprečiti škodljiv prevzem Term Čadež s strani družb pod okriljem Bojana Petana,” je povedal.

Eden od ministrovih poudarkov je bil tudi, da je naravnost neverjetno, kako se Bojanu Petanu nič ne zgodi, čeprav je evidentno jasno, da je s to potezo oškodoval za več kot 100 milijonov državnega premoženja, da ni plačal davka v višini 5 milijonov od kapitalskega dobička in da je v kazenskih postopkih že več kot 10 let.

Očitki Kulcev so bili tudi na koncesijo za vodo, ki jo uporabljajo v Termah. Vizjak je pojasnil, da se količina rabe termalne vode v Termah Čatež z izdano uredbo v njegovem času ni povečala, uredil pa se je večletni neurejen problem s koncesijo.

Terme Čatež se po ureditvi koncesij ne bodo mogle več izmikati obveznostim v zvezi z rabo termalne vode.

Minister je predstavil tudi dosežke v tem mandatu. Od marca 2020 je bilo potrjenih več kot 50 investicijskih projektov po vsej Sloveniji iz Dogovora za razvoj regij, zaradi učinkovitejšega dela je bilo izdanih več kot 30 gradbenih dovoljenj za izvedbo pomembnih investicij.

Nadalje je izpostavil, da je z Načrtom za odpornost in okrevanje zagotovljenih do 107,7 milijona evrov evropskih sredstev za projekte vodooskrbe ter odvajanja in čiščenja odpadne vode (za aglomeracije manjše od 2000 PE, sisteme za oskrbo s pitno vodo za manj kot 10.000 prebivalcev).

Opozoril je tudi na slabo stanje vodotokov zaradi slabega vzdrževanja v zadnjem desetletju. V tem mandatu so povečali sredstva za vzdrževanje vodotokov v višini preko 25 milijonov evrov na leto. V letu 2021 je prvič program rednega vzdrževanja v višini preko 28 milijonov evrov.

Po koncu je povedal, da je preživel nekaj najbolj zoprnih mesecev, ob tem pa še opravljal dolžnosti, ki so ga doletele v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim je na mednarodni konferenci v Glasgowu zagovarjal stališča EU do okoljskih vprašanj, ves ta čas pa se je po “nepotrebnem ukvarjal še z interpelacijo”.

Interpelacija pa ga je utrdila v prepričanju, da dela po svoji vesti in to, kar je prav.

M. D.