Verni na veliki šmaren romajo k Mariji, neverni pa dan izkoristijo predvsem za oddih

V Katoliški cerkvi danes praznujejo Marijino vnebovzetje, ki je tudi v Sloveniji, tako kot v veliko drugih evropskih državah, dela prost dan. Gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem. Verniki ga bodo med drugim izkoristili za romanja v Marijina svetišča, manj oziroma neverni pa za dodaten oddih.

Danes bodo tako po številnih cerkvah, posvečenih Mariji, potekala slovesna bogoslužja. Na Zaplazu, osrednjem romarskem središču novomeške škofije, bo ob 10. uri mašo daroval novomeški škof Andrej Glavan.

Že sinoči je sicer potekala tradicionalna procesija z Marijinim kipom in svečkami iz Čateža na Zaplaz, kjer je bila nato maša. Hkrati je bilo to škofijsko praznovanje 100-letnice fatimskih dogodkov.

Pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah bo mašo danes daroval ljubljanski nadškof metropolit Zore. V osrednjem romarskem središču mariborske nadškofije, na Ptujski gori bo mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl.

Marijino vnebovzetje, imenovano tudi veliki šmaren, je sicer največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija “po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo”, šele leta 1950 razglasil papež Pij XII.

Po navedbah Slovenske škofovske konference je Marijino vnebovzetje za verne praznik upanja, saj sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti in s tem predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bodo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje. “Praznovanje želi verne spomniti, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. S tem praznikom pa Katoliška cerkev poudarja tudi dostojanstvo in poklicanost vsake žene,” so zapisali na spletni strani.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev, in sicer 28. avgusta. V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tako kot v veliko drugih evropskih državah tudi dela prost dan.