V rdečih regijah nekatere nove omejitve

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

V rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko je od danes začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepovedano je tudi ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, za frizerje in kozmetike pa veljajo strožje omejitve.

Z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev se ukrepi razlikujejo glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji.

Za rdeče regije, teh je bilo včeraj že devet od skupno 12, pa veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnes centrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa je lahko po novem le ena stranka v prostoru.

Začasno je prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnostih v gostinskih objektih. Dovoljena je medtem priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Začasna prepoved ne velja tudi za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer je med 6.00 in 22.30 še naprej dovoljeno opravljati dejavnost za goste.

Za trgovine, banke, pošte in urade medtem ostaja ureditev, da je lahko v njih hkrati le ena stranka na 20 kvadratnih metrov.

Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22.30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strežbi le za mizo še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. Se je pa vlada odločila, da število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih omeji na eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Enako velja za fitnesih centre in zaprte športne objekte.

Zakaj tako?

Vlada se je odločila za uveljavljanje ukrepov glede na stopnjo ogroženosti v posameznih statističnih regijah. Nekateri ukrepi bodo tako veljali za najbolj ogrožene regije, drugi za celotno državo. Slovenija je tako za potrebe ugotavljanja ogroženosti zaradi virusa SARS-CoV-2 razdeljena na statistične regije v katerih se stopnja ogroženosti ugotavlja na podlagi 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev. Uradne podatke o številu okuženih po regijah najmanj enkrat tedensko objavlja NIJZ na svoji spletni strani.

Glede na podatke, objavljene 16. 10. 2020, je 12 statističnih regij razdeljenih v dve skupini:

  • Rdeče regije (regije v katerih je stopnja incidence nad 140 oseb na 100.000 prebivalcev): Posavska, Zasavska, Koroška, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska
  • Oranžne regije (ostale regije): Goriška, Obalno-Kraška, Primorsko-Notranjska.

 M. D.