V 24 urah prijeli 152 migrantov in tri tihotapce

Nekdanji direktor v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar sta se morala posloviti, ker sta spregovorila o Golobovih pritiskih na policijo. (vir: arhiv)

Policija poroča o 152 prijetih tujcih, ki so v zadnjih 24 urah nezakonito prestopili državno mejo (včeraj od 6. do 6. ure danes). Prijeli so še 3 tihotapce. Večina migrantov je zaprosila za azil, tihotapce so priprli. 

Število nezakonitih prehodov meje se po veselem oznanilu (urbi et orbi – celemu svetu) slovenske notranje ministrice Tatjane Bobnar o odstranjevanju ograje na slovenski južni meji iz dneva v dan povečuje.

Stanje po posameznih območjih je naslednje:

PU Novo mesto: 24 migrantov in 2 tihotapca

Dolž (Novo mesto): 1 Senegalca

Loče, Mihalovec (Brežice): 16 (15 Irčanov in državljana Burundija)

Brežiški policisti so v današnji noči (iz četrtka na petek, 29. julija) v Mihalovcu ustavili avtomobila slovenskih in danskih registrskih oznak. Ugotovili so, da državljana Sirije v vozilih prevažata 7 državljanov Iraka, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Državljanoma Sirije so odvzeli prostost in jima zasegli avtomobila. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo.

PU Koper: 78 prijetih (več podatkov niso sporočili)

PU Koper je sicer poročala o 46 obravnavanih.

PU Maribor: 46 prijetih in 1 tihotapca

Policisti PP Podlehnik so včeraj zjutraj prijeli 8 migrantov (5 državljanov Indije, 1 državljana Bangladeša in 2 državljana Iraka). Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito (azil). Le nekaj ur kasneje so obravnavali še 15 tujcev, državljanov Indije.

Popoldne pa so, zaradi suma, da se v vozilu prevažajo migranti, ustavili kombi italijanskih registrskih označb, vozil ga je državljan Italije, našli so 11 tujcev. Vsi so zaprosili za azil. Vozniku je bila odvzeta prostost.

V bližini so policisti izsledili še 12 tujcev, tudi ti so zaprosili za mednarodno zaščito in bili
odpeljani v azilni dom.

PU Celje: 4 prijeti

V Trličnem so prijeli 4 tujce (2 državljana Afganistana in 2 državljana Bangladeša).  Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

PU Ljubljana: 0

Iz današnjega policijskega poročila je razvidno, da se je med obravnavanimi največ prijetih izreklo za državljane Indije (52), Bangladeša (34) in Afganistana (20).

Tako vesela in srečna je bila Bobnarjeva 15. julija 2022 na mejnem prehodu Krmačina (posnetek):

Notranja ministrica Tatjana Bobnar na mejnem prehodu v Krmačini (15. julij 2022, prvi dan odstranjevanja ograje). Ob njej (v belem) v. d. direktor policije Boštjan Lindav. (vir: arhiv)

M. D.