Trebnje: Treves se dokončno poslavlja

Požar v podjetju Treves, sredi januarja letos. (vir: PU Novo mesto)

Marca letos je francoski lastnik podjetja Treves iz Biča pri Trebnjem na zboru delavcev obvestil zaposlene o nameri, da ne bo nadaljeval z ekonomsko aktivnostjo v Sloveniji. Odločitev lastnika, da ne bodo obnovili tovarne po požaru, ki se je v podjetju zgodil januarja letos, je bila posledica slabih dolgoročnih poslovnih perspektiv v Sloveniji, so sporočili.

Lastnik je nato  21. septembra sprejel sklep o prostovoljni likvidaciji trebanjskega podjetja, postopek prostovoljne likvidacije se je začel dne 7. oktobra 2021, z vpisom sklepa o likvidaciji v sodni register.

Glavni cilj prostovoljne likvidacije je poplačilo vseh upnikov še pred dokončnim zaprtjem tovarne.

Skladno s tem so v Trevesu zmanjševali obseg proizvodnje in zaposlenih. Pripravili so časovnico prekinitev pogodb o zaposlitvi in jo z zaposlenimi uskladili že maja letos.

Zmanjševanje števila zaposlenih se je pričelo konec junija in se bo končalo konec oktobra 2021.

Vodstvo trebanjskega podjetja se je z lastnikom Treves SAS dogovoril, da zaposlenim, kot zahvalo za vso delo in požrtvovalnost v podjetju, poleg pravic in nadomestil, ki jim pripadajo po slovenski zakonodaji, izplačajo še dodatne nagrade.

V vodstvu navajajo, da je skupni znesek za izplačila ob odpovedi pogodb o zaposlitvi večkratnik zneska, ki bi bil zaposlenim sicer izplačan v skladu s pravili in slovensko zakonodajo.

Iz podjetja so tudi sporočili, da so praktično vsi zaposleni našli novo zaposlitev. Bilo jih je okoli 100.

Vse dobave kupcem podjetja Treves v Sloveniji in tujini so s 1. oktobrom prevzele sestrske tovarne v skupini Treves.

Vodstvo podjetja je v sporočilu za javnost še posebej izpostavilo, da so ponosni na to, da so zaposleni ostali pripadni podjetju in profesionalni do zadnjega dne, za kar se jim zahvaljujejo.

Spomnimo. Januarski požar v Trevesu na Biču je zajel celoten objekt. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, zrušila se je tudi streha. Požar se je hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

V tovarni so se po požaru hitro reorganizirali in del proizvodnje začasno preselili v sestrsko podjetje v Španiji, v treh tednih pa tudi z delom v štirih izmenah uspeli zagotoviti dobavo izdelkov svojim kupcem v Sloveniji, Avstriji, Franciji, Italiji in na Slovaškem.

M. D.