The Economist: Slovenija med zmagovalkami epidemije

Ugledni tednik The Economist na podlagi zbranih podatkov ugotavlja, da je Slovenija na 2. mestu med zmagovalkami, ki so najbolje obvladane gospodarsko krizo. Naša država izstopa glede na rast prihodkov gospodinjstev in rast vrednosti podjetij. Pred Slovenijo je samo še Danska.

Danes so bili objavljeni tudi podatki o brezposelnosti v mesecu decembru. Leta 2021 je bila tako zabeležena najnižja brezposelnost v mesecu decembru od leta 1991 dalje.

Konec decembra je bilo na zavodu prijavljenih 65.969 brezposelnih, leta 2008, ko je bilo daleč najugodnejše gospodarsko stanje, je bilo prijavljenih 66.239 oseb.

V objavljeni tabeli tednika za finance in gospodarstvo The Economist pa lahko primerjate tudi ostale države po področjih, razvidno je, da je Slovenija med najboljšimi, vlada pa je v tej krizi očitno ukrepala pravilno in pravočasno.

Legenda: 1. kolona = BDP, 2. kolona = Prihodki gospodinjstev, 3. kolona = Javna poraba, 4. kolona = Investicije, 5. kolona = Javni dolg v % BDP

The Economist

The Economist je po svetovni recesiji v letu 2020 primerjal države OECD v času pred pandemijo in po njej ter prišel do presenetljivih podatkov.

Kot so zapisali, je pandemija ustvarila zmagovalce in poražence, v raziskavi 23 držav OECD pa je zajela tudi Slovenijo in v njej pristali – med zmagovalci – na zavidljivem drugem mestu.

Med evropskimi državami so se poleg Slovenije najbolje uvrstile Danska, Norveška in Švedska, slabše rezultate so dosegle Avstrija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Španija.

Ekonomist Tomaž Štih je slovensko uvrstitev v samem vrhu komentiral z besedami:

“Če odmislimo naše dnevno-politične viharje v kozarcu vode, je bila reakcija Slovenije na šok takojšnja. Predsednik vlade je na začetku oznanil, da bo država med krizo intervenirala, kolikor bo treba. Takoj smo uvedli začasni temeljni dohodek. 10 paketov smo pilili ukrepe. Naši ‘lockdown’ ukrepi so bili v resnici mili. In zdaj dereguliramo in nižamo davke.

Tokrat smo vse naredili prav. Od vstopa v krizo, do izhoda iz nje. In tudi približno se nismo zadolževali tako objestno, kot drugi. Karkoli bo letos – fajn je, kar smo dosegli v preteklem letu.”

C. R.