Testi za množično testiranje kakovostni, vpitje povezano z denarjem

(vir: pixabay.com)

Število okužb z novim koronavirusom se v zadnjih dneh znižuje, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne je ob tem včeraj dejala, da nam to daje upanje, da epidemija upada.

O stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev bo na današnji seji razpravljala tudi vlada. Glede na vladni načrt sproščanja ukrepov je Slovenija trenutno sicer v rdeči fazi, medtem ko je glede na aktualne epidemiološke podatke že v oranžni, zato je pričakovati sproščanje še nekaterih ukrepov.

Ker pa je bilo v zadnjih dneh veliko izrečenega o t. i. hitrih testih, so na včerajšnji novinarski konferenci namenili več poudarka tudi temu področju.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov:

– Hitri testi iz populacije najhitreje izločijo okužene posameznike. To testiranje je pripomoglo k umirjanju epidemije. Vsak pozitiven, ki ga je zaznal hitri test, se je izoliral in virusa ni širil naprej.

– Hitri testi niso enako zanesljivi kot PCR testi. Hitro testiranje izvajajo po večini držav EU. Različne države jih uporabljajo za različne namene.

– Ko smo v Sloveniji uvedli hitre teste so bili pripravljeni tudi algoritmi ukrepanja tistim, ki teste izvajajo. V njem piše, da je v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji za potrjevanje pozitivnih hitrih testov potreben še dodaten PCR test.

– Hitrih testov ne bo zmanjkalo. Pričakujemo dobavo tudi iz skupnega naročila EU komisije.

Osnovni namen uporabe HAT je namreč čim hitrejša napotitev oseb z visokim virusnim bremenom v samoizolacijo v populacijah, ki jih ne zmoremo testirati s PCR metodo.

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, pa je poudarila:

– Lažno pozitivni testi se pojavljajo v skupinah. Vzroki so lahko način izvedbe, način hranjenja ali slabša stabilnost reagentov.

– Testi, ki smo jih naročili, so enakovredni ostalim testom na trgu z mednarodno verifikacijo.

– Hitri testi dobavitelja podjetja Majbert Pharm so se v analizi NLZOH v vseh treh skupinah (simptomatski, brezsimptomatski in celotni skupini preiskovancev) izkazali za dovolj specifične, upoštevaje nacionalne smernice in smernice Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). /(vir: tukaj)

Iz povedanega je razvidno, da se bo testiranje izvajalo še naprej, takoj ko bo mogoče pa bodo ob potrditvi okužbe s hitrim testom izvedli še dodaten PCR test.

Ob vsem tem pa predvsem nacionalna televizijska hiša RTV Slovenija stopnjuje gonjo proti uporabi hitrih testov. Razlog, zakaj je temu tako, pa je zelo nazorno opisal mag. Uroš Urbanija, direktor Urada za komuniciranje.

“Na RTV Slovenija stopnjujejo gonjo proti uporabi hitrih testov, četudi vsi strokovnjaki trdijo, da je vse v mejah pričakovanega. In vse enako kot drugod po EU. Aja. Edina nepričakovana zadeva je bila, da pri testih ni nihče res mastno zaslužil, kot je bila praksa v preteklosti.”

Dodajmo, da ima mag. Urbanija prav. Vse, ki se toliko spravljajo na hitre antigenske teste, ki jih je Sloveniji v prvem javnem naročilu kot najugodnejši ponudnik dobavilo podjetje Majbert Pharma, spomnimo, da so bili enaki testi drugega ponudnika za milijon evrov dražji.

In prav za tega drugega ponudnika se tako zelo zavzemajo na RTV Slovenija, vključno z opozicijskimi strankami, kjer na našem območju izstopa SD Novo mesto.

Zapis pred nekaj dnevi med komentarji na FB portala dolenjskanews, ki dokazuje, da v SD Novo mesto nimajo prav. Obtožujejo lastnike podjetja Majbert Pharma, ki so kakovostne teste v Slovenijo pripeljali po ceni, ki je pomenila 1 milijon evrov prihranka slovenskim javnim financam. S tem so očitno njihovemu izbrancu in izbrancu RTV Slovenija “odškrtnili” 1 milijon evrov. In to boli! Vedno se vse začne in konča pri denarju!

Poziv SD Novo mesto lahko razumemo tudi kot poziv k nespoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tovrstni pozivi pa za SD nasploh zelo značilni.

Več o testih in testiranju lahko preberete tukaj: Testi

M. D.