Strokovnjaki o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa

(vir: UKC Ljubljana)

Z današnjim dnem so začeli veljati nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na predlog strokovne skupine jih je v petek sprejela vlada, nekateri ukrepi za šole bodo začeli veljati prihodnji ponedeljek.

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar, zdravnica in infektologinja, je ob predstavitvi ukrepov v petek izpostavila, da v Sloveniji ne smemo priti do tega, da bi se zlomil zdravstveni sistem.

“Zato smo sprejeli ukrepe, za katere vas prosimo, da jih sprejmete kot dobronamerne. Kot nekaj, kar ne omejuje življenja, ampak daje življenju možnost.”

Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo pa je povedal, da matematični model kaže, da bo virus najpozneje februarja ali marca izgubil moč in se bo epidemija končala.

Zato je bolje zastaviti z bolj vzdržnimi ukrepi, ki so življenjski in ljudem bolj prijazni in jih bodo zato, upajmo, bolj spoštovali.

Nekateri so kritični, da so ukrepi vlade preblagi, da bi bilo boljše zapreti državo, podobno kot lani (popoln lockdown). Dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan o ukrepih meni, da so ti “ravno pravšnji za našo epidemiološko in družbeno situacijo”.

“Če bi dosedanje ukrepe dosledno izvajali, v to situacijo sploh ne bi prišli, da ne govorim o tem, koliko lažje bi živeli, če bi se precepil večji delež populacije. Zdaj sprejete ukrepe bo treba dosledno izvajati, kajti popravnega izpita zaradi časovnih zamikov ne bo.”

Nadalje dr. Leskovar opozarja, da je situacija skrajno resna, pogoj CPT (cepljeni, preboleli, testirani) pa ima podoben učinek kot lockdown.

“Je pa tako, da pri tako kužnem virusu, ki bo postal endemičen in se bodo z njim srečali bolj ali manj vsi, le cepljenje zmanjša kumulativno število hospitaliziranih.”

M. D.