Stanje v državi se izrazito poslabšuje

(vir: pixabay.com)

Število slovenskih državljanov se zmanjšuje, mladi odhajajo, priseljujejo se tujci, gospodarska rast se znižuje, razpoloženje v gospodarstvu se znižuje, nezaposlenost narašča, delovno aktivnih je več kot 30 tisoč manj kot leta 2008, inflacija je enkrat višja kot v državah evroobmočja, koalicija s podporo nekaj privržencev kot po tekočem traku zavrača vse dobre predloge opozicije, vladnega predsednika Marjana Šarca zapuščajo dobri strokovni kadri, pri njem ostajajo le politični nastavljenci, čedalje več je pozivov k odhodu te vlade. To je trenutna slika stanja v državi.

Zbrali smo zadnje objavljene statistične podatke, ki kažejo, da stanje v državi ni dobro.

Število državljanov Slovenije se je v prvem polletju 2019 zmanjšalo za skoraj 1600 oseb, število tujih državljanov pa se je povečalo za 10.000 oseb. Na dan 1. julij 2019 je bilo v državi 148.189 tujcev, kar je 7,1 % vseh prebivalcev Slovenije. Ali drugače, vsak 14. prebivalec Slovenije je tujec (brez slovenskega državljanstva). Ob koncu polletja je bilo v državi 2.089.310 prebivalcev (nekaj manj žensk kot moških).

Ob koncu polletja 2019 je bilo v Sloveniji 148.189 tujcev, od tega 98.270 in 49.919 žensk. (Vir: SURS)

Podatkov o letošnjih selitvah v tujino Statistični urad RS še ni objavil, zadnji podatki so za leto 2018, ko se jih je v tujino odselilo 13.527, večinoma mladih, največ jih je odšlo v Avstrijo, Nemčijo in Švico.

Gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju 2019 višja za 2,3 odstotka, vendar podatki kažejo, da se ta zmanjšuje in je najnižja v zadnjih obdobjih. Glede na stanje v lanskem istem obdobju, ko je bila rast 4,6-odstotna, se je ta letos prepolovila.

Gospodarsko razpoloženje v državi se že četrti mesec poslabšuje, letošnje poslabšanje kazalnika je že za skoraj desetino. Nazadnje je bilo tako negativno konec leta 2014.

Letošnja inflacija v Sloveniji je 1,5-odstotna, v državah s prevzetim evrom pa 0,7-odstotna. V letu dni so se v Sloveniji najbolj podražili stroški stanovanja, vode, električne energije, plina in drugih goriv (za 4,3 %). Glede na povprečje v letu 2015 so se te stvari podražile za skoraj 11 odstotkov.

Število delovno aktivnih prebivalcev Slovenije je bilo v 3. četrtletju 2019 za 0,9 % nižje kot v 3. četrtletju 2018. Delovno aktivnih je letos le še 982 tisoč prebivalcev, kar je več kot 30 tisoč manj kot v letu 2008. Število anketno brezposelnih se je v tretjem četrtletju (glede na 2. četrtletje 2019) zvišalo za 13,2 %, najizraziteje v starostni skupini 15 do 29 let. Glede na isto obdobje v letu 2018 se je za 6,1 odstotka znižalo tudi število samozaposlenih.

Podatki o stanju v državi so slabi in se poslabšujejo

Mag. Vojmir Urlep (vir: gov.si)

Ob vsem tem vlada, ki jo sestavljajo stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, občasno jim pri tem pomagajo tudi v Levici in SNS, sama ne naredi ničesar, da bi se stvari izboljšale. V teh dneh Šarčev kabinet zapušča celo mag. Vojmir Urlep, nekdanji direktor Leka, za katerega je doslej veljalo, da bo glede na Šarčevo popolno nepoznavanje gospodarstva in ekonomije na tem področju držal vajeti v rokah. Po letu dni je klonil. Že po vsega pol leta, marca letos, pa je Šarca zaradi nesoglasij v kabinetu zapustil dolgoletni diplomat Roman Kirn, zadolžen za tujino in mednarodne odnose.

Šarčevi nad občine in proti mladim

Z zadnjimi proračuni za leti 2020 in 2021 državljane še dodatno kaznujejo s tem, ko zmanjšujejo prispevke občinam, zaradi neustreznega financiranja in pokrivanja zakonsko določenih stroškov so te nato prisiljene v podražitve vrtcev, komunale in podobno. Vse manj je tudi vlaganj.

Kot primer: sredstva za obnovo državnih cest se bodo po predlogu te vlade znižala za okoli 40 odstotkov. Denarja za nove domove za starejše, šole in vrtce pa tudi niso pripravljeni zagotoviti. Hkrati so si spet kar 184 milijonov evrov zagotovili za neke študije, tokrat domnevno podnebne.

Pogled na levi del dvorane državnega zbora ob iskanju rešitev za stanovanjske probleme Slovencev. Od poslancev Levice, SD in DeSUS je bil navzoč samo 1 (eden). (vir: Twitter)

Ne samo to, pripravljeni niso priskočiti na pomoč niti mladim. V tem tednu je tako razširjena koalicija brezkompromisno zavrnila predlog Slovenske demokratske stranke, po katerem bi družinam pomagali pri premagovanju težav ob nakupu ali prenovi stanovanja. V času razprave je bila dvorana, kjer bi morali biti na seji navzoči poslanci razširjene koalicije, vključno z Levico, prazna, pri glasovanju pa so bili proti. To je samo del dogajanj v tem tednu.

J. M.