Slaba polovica zaposlenih na RTVS nima primerne izobrazbe za delovno mesto, ki ga zasedajo

(vir: www.eppgroup.eu)

RTV Slovenija ima trenutno okoli 2200 zaposlenih, a skoraj polovica od njih nima izobrazbenih pogojev za delovno mesto, ki ga zasedajo. Slednje je posledica divjega zaposlovanja kadra v zadnjih 30 letih in opustitve vseh standardov pri tem.

Zaposlovanje na RTV Slovenija je v zadnjih 30 letih, pa tudi prej, po mnenju poznavalcev potekalo predvsem po ideološkem ključu.

Pri tem ni bilo pomembno, kaj kdo dejansko zna in kakšno izobrazbo ima, pomembno je bilo le, da pripada pravi politični opciji. Ko gre za RTV Slovenija je to predvsem leva politična opcija, saj je RTV večino časa obvladovala levica.

V zadnjih letih so se pogoji za taposlovanje na RTV nekoliko zaostrili, a so jih na rtv-zaobšli tako, da so novinarji, ki nimajo ustrezne izobrazbe, postali samostojni podjetniki in nato z RTV sklenili pogodbo o sodelovanju. Nekaterim se je nato čez nekaj časa na RTV celo uspelo zaposliti.

Na ta način danes na RTV skoraj polovica zaposlenih nima izobrazbenih pogojev za delovno mesto, ki ga zasedajo. Podatek je leta 2021 razkril takratni svetovalec ministra za kulturo Miro Petek. Kot je zapisal, od 2200 zaposlenih na RTV kar 994 nima primerne izobrazbe za delovno mesto, ki ga zasedajo.

O še enem tovrstnem primeru je včeraj poročal Bojan Požar, ki je navedel, da je član sveta RTV Slovenija Gregor Drnovšek, ki naj bi imel zgolj srednješolsko izobrazbo, postal eden od urednikov TV Odmevov, čeprav je drugih urednikov dovolj. Drnovšek je bil sicer eden od jurišnikov, ki so skupaj z vlado Roberta Goloba rušili prejšnje vodstvo RTV, zato lahko zgolj ugibamo, če je bilo imenovanje za urednika nagrada za njegov aktivizem.

A. V.