Skrbi stanje ob Krki, kako je s Kolpo in Savo?

Lože pri Brežicah, 5. avgust 2023, okoli 11. ure (vir: župan Ivan Molan)

Reke v osrednji in jugovzhodni Sloveniji še poplavljajo. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo v kratkem dosegla največji pretok. Po lokalnih informacijah naj bi se njen vodostaj pri Nuklearni elektrarni Krško nekoliko znižal, na Brežiškem pa Sava še narašča. Težav s Krko zaenkrat (še) ni, Kolpa pa se umirja.

Brežiški župan Ivan Molan je stanje ocenil za stabilno, a se lahko popoldne spremeni. Sava naj bi se umirjala, bojazen pa povzroča naraščanje Krke.

V zadnjih urah so se pojavile težave s podtalnico. Ta je začela prodirati na območju Čateža ob Savi in Term Čatež. Gasilci jo prečrpavajo, zaprosili so za dodatne, močnejše črpalke.

V Krški vasi bi se lahko voda prelila prek nasipov. Te sicer utrjujejo, problem pa je tudi v tem, da nekateri ne držijo dobro. Najbolj ogroženi so poleg Krške vasi na Čatežu ob Savi in pa v Ločah.

Okoliški gasilci so sinoči evakuirali okoli 500 gostov iz kampa Term Čatež. Vse, ki so to želeli, so namestili v brežiški športni dvorani, njihove avtomobile pa so parkirali na parkiriščih brežiških trgovskih središč.

Vse v petek začasno zaustavljene hidroelektrarne na spodnji Savi danes še ne obratujejo. Predvidoma jih bodo vnovič pognali po vikendu oz. ko se bo rečni pretok vrnil na približno 1000 kubičnih metrov na sekundo.

Savi so prek njenih pregrad omogočili naraven preliv, ob vodnem višku pa je svojo vlogo in izgradnjo upravičil ob gradnji akumulacije hidroelektrarne Brežice zgrajeni visokovodni razbremenilnik na Vrbini.

S sinočnjim odprtjem njegovih zapornic so namreč “ujeli pravi trenutek” in znižali konico Savinega vodnega vala ter jo “poslali v retenzijo” oz. na za to predvideno razlivno površino brežiško-krškega polja.

S tem so krepko znižali vodni val in Savin pretok dolvodno ob brežiške hidroelektrarne. Ta vodni zadrževalnik so sicer uporabili prvič, zadeva pa se je “odlično obnesla”.

Danes skrbi stanje ob Krki, ki se pri Brežicah izliva v Savo. Predvsem gre za območje Krške vasi z zaradi zaustavitve projekta Hidroelektrarne Mokrice nedokončane protipoplavne zaščite. Tam naj bi do poplav prišlo “zelo verjetno”, v Posavju pa je “najhuje mimo” .

Spomnimo. Gradnjo hidroelektrarne Mokrice že več let blokirajo nekatere nevladne organizacije, nobene pozornosti tej gradnji ne namenja niti vlada Roberta Goloba, ki slepo sledi vsem, ki so ji pomagali prevzeti oblast.

V Kostanjevici na Krki težav z naraslo Krko še ni. Ta sicer zadnje ure narašča po približno 16 centimetrov na uro. Kot je kostanjeviški župan Robert Zagorc ocenil za STA, Krka narašča prehitro, kar vzbuja tudi določeno bojazen. Stanje sicer spremljajo, je še povedal.

Kaj pa Kolpa?

Proti jutru pa se je ustalila sicer pred tem naraščajoča Kolpa. Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weisa se gladina Kolpe že niža. Kakšnih zapletov njeno naraščanje ni povzročilo. Glede na dolvodno količino vode pa težav s Kolpo ni bilo niti v njenem zgornjem toku. Težav zaradi narasle Kolpe danes ne pričakujejo, je Weiss povedal za STA.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je potrdil, da ob narasli Kolpi razen manjših težav s podtalnico v nekaterih obrečnih vaseh ni težav in da se ta umirja.

M. D.