Siol: Kdo je največji Putinov vazal pri nas?

Vladimir Putin, Zoran Janković (vir arhiv)

Pred tedni je v Rusijo, mimo vlade, odpotoval slovenski generalni tožilec Drago Šketa. Zanj je neroden že vtis, da so ga na vrh tožilstva postavili za plačilo za preganjanje Franca Kanglerja in sesutje stranke SLS. Podobno s političnimi nasprotniki s svojimi tožilci obračunava tudi Putin.

Tako je v delu današnjega komentarja na portalu Siol.net, kjer opisuje slovenske povezave z ruskim diktatorjem zapisal urednik Peter Jančič. Nadaljeval je:

O Šketovem potovanju v Moskvo in sklepanju dogovora o sodelovanju z Rusi, številni veliki mediji še poročati niso upali. Ob Ukrajini je bilo v zadnjih dneh v medijih tudi veliko nenavadnih odzivov, ki kažejo, kako velik vpliv imajo Rusi in njihova ideologija.

Za nenavadnostmi s Šketo in našimi proruskimi novinarji pa so politične povezave. Ne tiste običajne, ko gre za sodelovanje med državami.

Del slovenske politike je močneje povezan s Putinom, kar se je komično razkrilo, ko se je Karl Erjavec ob zasedbi Krima ponudil kar za posrednika med Rusijo in EU. Povezava Kul, torej Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek, so tega Erjavca lani ponudili celo za mandatarja, ki bi vodil vlado. Čeprav na zadnjih volitvah, pred katerimi je sklenil javno zavezništvo z Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši, Erjavec še v parlament ni prišel.

Priča pa smo bili tudi nagradam Putina najpomembnejšim tukajšnjim zaveznikom. Vazalom, po domače. Denimo: Zoranu Jankoviću. Takšne nagrade nikoli niso brez razloga. Nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD), ki je nagrado dobila hkrati kot Janković, jo je v teh dneh ob napadu na Ukrajino vrnila.

Janković se je na nenavadno pogostih srečanjih ruskih in slovenskih sodnih in političnih oblasti zadnja leta pojavljal tako, da je mejilo na čudeže. Pojavil pa se je tudi v Moskvi, ko je bil tam le nekaj mesecev pred odstopom na obisku Marjan Šarec. V Moskvo ni potoval z vladno delegacijo. Uradno ne. A tam je bil.

Za prijaznost do Jankovića, Erjavca in podobnih je imel Putin veliko razlogov. Manjšinska vlada Marjana Šarca je nastala tako, da je Šarec žrtvoval opremljanje vojske.

Nakup osemkolesnikov poskuša Levica preprečiti tudi po menjavi oblasti, ko jih zdaj kupuje vlada Janeza Janše.

Po konfliktu v Ukrajini lahko le upamo, da bo večina naših politikov interese države postavila nekoliko višje. Nekaj so dobri odnosi, tudi z Rusijo, nekaj povsem drugega pa vazalstvo in podrejanje diktatorju, ki je napadel evropsko Ukrajino. Slednje je razprodaja države in načel na katerih temelji.

Celoten komentar Petra Jančiča, odgovornega urednika portala Siol.net, lahko preberete na povezavi: Siol.net

M. D.