Semič: Premiera opere za tamburaški orkester, ki obuja ljubezensko zgodbo iz Bele krajine

Kulturni center Semič (vir: arhiv)

V Kulturnem centru v Semiču bodo ob 19. uri premierno uprizorili opero za tamburaški orkester Ambrož in Katarina. Vstopnice za drevišnjo premiero so razprodane, ponovitve bodo v petek, soboto in nedeljo (3., 4. in 5. januarja 2020) ob 19. uri.

Kot je razbrati iz objave na spletni strani, so vstopnice za ponovitve še na voljo, prodaja poteka v TIC Semič, cena vstopnice je 20 evrov.

Ambrož in Katarina, saga o nedovoljeni ljubezni, je prva opera na svetu, napisana za tamburaški orkester. Sodelovali bodo tudi člani Kulturno umetniškega društva Dobreč iz Dragatuša.

Gre za zgodbo, postavljeno v 17. stoletje v graščino v Gradacu ob Lahinji, kjer se odvijajo hude tragedije srčnih bojev. Prepovedana ljubezen med kmetom Ambrožem Lipovcem (ki ga bo uprizoril Gregor Ravnik) in grofično Katarino Klemenčič (ki jo bo oživela Sara Žuvela), hčerko Osvalda Klemenčiča, predstavlja izhodišče dela, ki se zapleta zaradi bogatega zaročenca, željnega Katarinine ljubezni, vendar ta hrepeni le po pesništvu zavezanemu Ambrožu, ki za razliko od koristoljubljenega in neznanega zaročenca zna biti nežen ter iskren.

Opera, poleg osrednje literarne fabule, vključuje tudi nekaj zgodovinskih dejstev, narodne noše se bodo pojavile v obliki kostumov. Opisuje tudi jurjevanje, kresovanje, Bog daj, Bog daj dober večer, med dogajanje umešča tudi značilne belokranjske plese in folkloro. Tudi imena in priimki likov izvirajo iz pogostosti uporabe na tem belokranjskem območju.

Muzikalno delo posega tako po instrumentalni uverturi kot solističnih arijah osrednjih protagonistov ter zbora. Besedilo je libreto, obogaten s številnimi izvirnimi prispodobami, ki rime ovijejo v še večjo avtonomnost.

Osrednji zaplet temelji na prepovedani ljubezni med Ambrožem in Katarino ter grofovi obljubi, da se njegova hči poroči z Vidom Panjanom, vendar dogajanja posežejo še na področje vojn, pohlepa, poštenosti, preračunljivosti, osebnih stisk ter mnogih drugih tegob človeka, s čimer odpira vprašanja aktualna tako v 17. stoletju kot danes.

Avtorja opere sta skladatelj Gregor Zagorc in književnica, urednica, kritičarka in muzikologinja Nina Novak Oiseau, režiserka je Eva Hribernik, scenografinja in kostumografinja je Bojana Cvejić Zagorc, koreografijo je pripravil Tadej Fink. Opera je nastala v produkciji Kulturnega centra Semič.

Pri operi, poleg Tamburaškega orkestra Dobreč, sodelujejo še Folklorna skupina Dragatuš, Vokalna skupina Lan, učiteljski zbor Osnovne šole Metlika in Glasbena šola Črnomelj.

C. R.