Romana Tomc: “Žalostno je, da so nacionalni mediji pripravljeni izkoristiti celo umrle, da uspešno vlado neuspešno diskreditirajo”

Evropska poslanka Romana Tomc

Umetna afera o odgovornosti Vlade Republike Slovenije za visoko število smrti v domovih za ostarele je le še en poskus v vrsti poskusov diskreditacije vlade Janeza Janše, ki se je uspešno spopadla z največjo zdravstveno krizo zadnjih let.

“Vlada Janeza Janše je odgovornost prevzela v času, ko je zdravstvena kriza že napredovala in takoj sprejela vse potrebne ukrepe, da jo čim bolj uspešno zajezi. Slovenijo danes postavljajo ob bok najuspešnejšim državam v boju proti koronakrizi. Žalostno je, da so nacionalni mediji pripravljeni izkoristiti celo umrle, da uspešno vlado neuspešno diskreditirajo,” poudarja evropska poslanka Romana Tomc.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se je, od preko 18.000 starostnikov v domovih za ostarele, okužilo manj kot dva odstotka. Od tega največ ob samem začetku epidemije: “To je odličen rezultat. Obtoževanje, da za starostnike ni bilo dovolj poskrbljeno, pa je izjemno nepravično do vseh zaposlenih zdravstvenih in drugih delavcev v sistemu oskrbe starejših. V času epidemije so se, izpostavljeni okužbi, trudili, da bi starostnikom čim bolj olajšali izolacijo. Namesto velike zahvale pa so s strani medijev deležni kritik,” obžaluje poslanka.

“Namesto, da se mediji sprašujejo, kdo je kriv za smrti v domovih za ostarele, naj se raje vprašajo, kdo je kriv, da je sistem oskrbe v Sloveniji tako zelo podhranjen. Kdo je kriv, da so domovi za ostarele prenasičeni in da Slovenija še vedno nima urejenega sistema dolgotrajne oskrbe?” je jasna poslanka.

“Leve vlade, ki so v zadnjem desetletju vodile Slovenijo, očitno naših starostnikov niso postavljale med svoje prioritete. Slovenija je edina med državami Evropske unije, ki tega področja nima urejenega. Verjamem, da bo aktualna vlada tista, ki bo zavezo Bruslju tudi uspešno izpolnila,” zaključuje evropska poslanka Romana Tomc.

C. R.