Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ob kateri je zastal dih

Na sinočnji slovesnosti so predstavili tudi kulturne omike osmih slovenskih pokrajin, takšna je bila predstavitev za Belo krajino. (vir: Twitter)

“Čudovito lepo in ganljivo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti, z osupljivimi predstavami umetnikov iz vse Slovenije in odličen govor predsednika vlade, ki poudarja pomen enotnosti.”

To je samo eden od številnih odzivov tujega diplomata na sinočnjo proslavo v Cankarjevem domu, ob kateri je zastal dih mnogih domoljubnih državljanov in državljank. Navdušujoči odzivi na proslavo so namreč številni.

Sinoči je v Cankarjevem domu v Ljubljana potekala osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga obeležujemo 26. decembra. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade Janez Janša.

V ospredju državne proslave je bila predstavitev kulturne omike osmih slovenskih pokrajin: Gorenjske, Prekmurja, Koroške, Dolenjske, Bele krajine, Primorske, Štajerske in Notranjske, podane v izpovedni obliki osmih besedil – poeziji slovenskih avtorjev, ki so tesno povezani s posamezno pokrajino, pa tudi preko glasbe in plesa.

Avtor scenarija državne proslave v Cankarjevem domu je Igor Pirkovič, odrski režiser Roman Končar, glasbeni pa Patrik Greblo. V kulturnem programu državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nastopil tudi Omar Naber, predvajana pa je bila tudi projekcija filma o plebiscitu 1990.

Premier Janša je poudaril, da se “spominjamo časa, ko smo si edinokrat v zgodovini kot narod sodbo napisali sami”.

Vemo, da smo zmogli takrat in da enako zmoremo danes

“Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo dosegli, smo si izborili sami. Različne uspehe smo dosegli za različno ceno. Ta je bila toliko manjša, kolikor bolj smo bili inovativni in enotni. Danes to vemo. Vemo, da smo zmogli takrat in da enako zmoremo danes. Ne samo da vemo, to dokazujemo. Zato se ne počutimo drugorazredne ne v EU in ne v svetu.”

“Naša osamosvojitev s plebiscitom kot osrednjim političnim dejanjem in uspešno obrambo nove države je bila samosvoja, posebna in nikoli prej izvedena na podoben način.”

“Vemo, kje je bil izziv pred tremi desetletji in vemo, kje je danes. Vemo pa tudi, da nam vsa znanost in pamet in blaginja ne morejo pomagati, če ne bo ljudi. Zato je ena najvišjih prioritet tako Slovenije kot Evrope demografija. Več veselja do življenja in več otrok.”

“Brez Slovencev, slovenskega jezika in slovenske kulture nekakšna država sicer lahko obstaja, vendar to ni Slovenija. Zato nikoli ne pozabimo, da smo se na plebiscitu odločali ZA samostojno SLOVENIJO.”

“Če želimo, da nas priznajo drugi, se moramo najprej priznati sami”

Kot je poudaril Janša, so pred nami praznični dnevi, a se kljub temu zdi, kot da smo sredi izjemne krize, ki ne omogoča praznovanja, ampak nič drugega kot tekanje v krogu, brez izhoda in rešitev. Zato se moramo ob tem vprašati, ali smo po treh desetletjih samostojnega življenja res postali zakotna dolina solz, konflikta in prepira, ali pa je to bolj ali manj od površnih oblikovalcev javnega mnenja vsiljena samopodoba, ki izkorišča zakoreninjene vzorce manjvrednosti, ki so nam jih kot narodu vsiljevali iz različnih prestolnic večnacionalnih držav, v katerih smo Slovenci bivali v preteklih stoletjih.

Pred 30 leti smo verjeli, da je bilo z “lažno drugorazrednostjo Slovencev dokončno opravljeno”, a se moramo žal še vedno spopadati z njo, kot da smo pozabili temeljno sporočilo plebiscita, da “če želimo, da nas priznajo drugi, se moramo najprej priznati sami”.

Slovenija potrebuje slehernika in voščilo: Bog živi Slovenijo

“Ponovno se dvignimo na nivo časa. Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne zgolj izjemne, ampak res velike ljudi. Zato poiščite junaka svobode v svojem srcu. Poiščite ga v svoji duši. Poiščite ga v globinah svoje dežele. In kot po čudežu lahko nekaj izjemnega spet vznikne v slehernemu med nami – kot cvetje spomladi, čeprav se sredi zime včasih zdi, da je pod snegom vse mrtvo – in odigra odločilno vlogo,” je še dejal predsednik vlade.

Na koncu je vsem zaželel blagoslovljen in vesel Božič. “Ponosno praznovanje spomina na naše najbolj pogumne, usodne in dobre odločitve. V novem letu pa vsem predvsem zdravja, dobre volje in poguma. Bog živi Slovenijo.”

Celoten predsednikov govor lahko preberete na povezavi, kjer je dostopen tudi videoposnetek celotne proslave: tukaj

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij (za povečanje kliknite na fotografijo).

V okviru kulturnega programa so nastopile učenke Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, godalni kvartet Adora, predvajan pa je bil tudi videokolaž “30 let Ustave Republike Slovenije”, ki je nastal v sodelovanju Državnega zbora in osnovnošolcev v sklopu natečaja ob 30. obletnici Ustave Republike Slovenije. Pri projektu videokolaža “30 let Ustave Republike Slovenije” so sodelovale OŠ Olge Meglič – Ptuj, OŠ Draga Bajca – Vipava, OŠ Solkan in OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica.

Posnetek proslave:

 

M. D.