Prijeli 1642 migrantov, število nezakonitih prehodov počasi narašča

Nadzor slovenske južne meje tudi iz zraka. (vir: Policija.si)

Do 30. aprila letos je policija obravnavala 1642 nezakonitih prehodov državne meje (lani 2413). Število nezakonitih prehodov se je zmanjšalo za 32 odstotkov. Največ je bilo državljanov Afganistana. Močno se je zmanjšalo število državljanov Pakistana in Maroka. Obravnavali so še 44 primerov, v katerih je bilo prijetih 54 tihotapcev (45 tujcev in devet slovenskih državljanov) s 370 nezakonitimi migranti. Za 40 tihotapcev ljudi je bil odrejen pripor.

Ocene pa kažejo, da število nezakonitih prehodov počasi narašča.

Največ ilegalnih prehodov je obravnavala Policijska uprava (PU) Koper, in sicer polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo, saj se je obseg povečal na PU Maribor in močno zmanjšal na območju PU Novo mesto in PU Ljubljana. Podatki so razvidni iz grafikona.

Za tretjino manj izraženih namer za azil

Obravnavanih je bilo 550 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito (azil). Število se je zmanjšalo za 32,9 odstotka od 820 izraženih namer v lanskem letu. Število se je zmanjšalo predvsem zaradi zmanjšanja števila državljanov Maroka.

Število ilegalnih prehodov počasi narašča

Na Hrvaško vrnili 917 tujcev, v Slovenijo so vrnili 34 tujcev

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom vrnili 970 tujcev (lani 1546), od tega največ na meji s Hrvaško – 917 (lani 1.535). Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Bangladeša – 194 (lani 57).

Tuji varnostni organi so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 44 (lani 124) oseb, med katerimi je bil deset slovenskih državljanov

Ocena stanja

Povečanje števila ilegalnih prehodov se je začelo, vendar je obseg manjši od pričakovanega.

Na število očitno vpliva omejena mobilnost zaradi omejevanja pandemije. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu je drugačna kot v enakem obdobju lanskega leta. Opazno je močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana in Maroka. Največ je bilo obravnavanih državljanov Afganistana. Struktura po državljanstvu se sicer spreminja.

Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito (azil), se je zmanjšalo.

Pri tem se kaže povezava s strukturo ilegalnih migrantov po državljanstvu. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah tujci največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države.

Največ nedovoljenih vstopov na notranjih mejah so tokrat obravnavali iz Madžarske. Očitno se problematika na tej meji povečuje.

Podatki so iz poročila Policije za čas od 1. januarja do 30. aprila 2021, o številu tihotapcev pa so podatki iz sporočila 72. redne seje Vlade RS z dne 28. aprila 2021.

Zanimivo je, da se zdajšnja vlada redno tedensko seznanja s problematiko migracij in tihotapcev, policija poročila zelo redno objavlja, v času vlade Marjana Šarca smo na to čakali tudi več kot pol meseca za prejšnji mesec, v vladnih poročilih pa nikoli ni bilo zaznati, da bi o tem sploh kdaj razpravljali.

J. M.