Pri izplačilu finančnega nadomestila za prostovoljne gasilce se zapleta

Ob petkovem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu je Robert Golob napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki so sodelovali v akciji gašenja požar. Pri tem se je očitno zaletel.

Sporočil je, da nadomestilo ne bo obdavčeno, vlada pa bo sklep sprejela takoj.

Vlada je nato v petek, 22. julija, sklep res sprejela, vendar pa v njem ni bilo niti besede o tem, da zneski ne bodo obdavčeni.

V sporočilu za javnost je bilo zapisano: “Vlada je sprejela odločitev, da se zagotovijo finančna sredstva, ki jih bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, v višini:

  • 94,50 evrov za sodelujočega gasilca oz. prostovoljca nad 8 ur dela na dan;
  • 63,00 evrov za sodelujočega gasilca oz. prostovoljca do 8 ur dela na dan.

Sklenila je, da se pravice porabe za zagotovitev finančnih sredstev zagotovijo iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij iz 28. člena Zakona o nevladnih organizacijah.”

Pri izplačilu se zapleta

Zdaj pa že prihajajo novice, da se pri izplačilu dodatka za gasilce zapleta, pristojni pa iščejo možnosti za izplačilo. Zapleta se namreč v delu, ko naj bi bili zneski posameznikom neobdavčeni (brez plačila dohodnine), kakor je to napovedal Golob.

Ivan Simič, nekdanji direktor Finančne uprave RS (Furs), je ob teh sporočilih zapisal: “Osnovno pravilo je: Preden je predsednik vlade obljubil izplačila gasilcem, bi moral na ministrstvu ali Fursu preveriti način izplačila in obdavčitev teh izplačil.”

Denar naj gre posameznikom, vse drugo je sprenevedanje

Na družbenih omrežjih se sicer že množično pojavljajo zapisi in delitve le teh, kako je gasilstvo prostovoljno in kako gasilci tega denarja ne potrebujejo itd. Ti zapisi so se pojavili po zapletih z izplačili, zato je treba to jemati z veliko rezervo.

Dejstvo je namreč, da vlada dilemo lahko reši s hitro spremembo zakonodaje. Pri tem imajo Golobovi bogato prakso, saj bistveno manj pomembne spremembe zakonov po hitrem in skrajšanem postopku na izrednih sejah sprejemajo kot za stavo.

Stvari je treba rešiti tudi zato, ker je pomoč gasilcem napovedal še ajdovski podjetnik Ivo Boscarol. Napovedal je, da bosta s hčerko Tanjo gasilcem dala toliko kot država.

Gasilstvo je res prostovoljno, vendar pa to ne pomeni, da se lahko posameznike izčrpuje v nedogled, da so lahko eni bogato nagrajeni za vsak migljaj, drugi pa naj se raztrgajo.

M. D.