Prepuščeni na milost in nemilost

To ni slovenska, ampak madžarska južna meja, kjer bodo število vojakov na meji podvojili.

Po tem, ko je Marjan Šarec odstopil z mesta predsednika vlade in se je državni zbor z njegovim odstopom seznanil, je v odstopu tudi celotna vlada. Tako Šarec kot ostali ministri lahko do imenovanja nove vlade opravljajo le še t. i. tekoče posle. Agonija pa lahko traja več mesecev.

Šarec je odstopil, ko je dokončno ugotovil, da vlade ni sposoben voditi. To je bilo pričakovano, bilo je samo vprašanje časa, njegovo znanje je namreč bistveno prešibko, da bi bil temu lahko kos.

Marjan Šarec neposredno po tem, ko je na novinarski konferenci oznanil svoj odstop. Šarca se v javnosti že prijemlje vzdevek “slovenski Kalimero”.

Sprva se je obdal vsaj z nekaterimi strokovnjaki na pomembnejših mestih, nato so ga še ti začeli zapuščati.

Ko je odstopil še finančni minister, je Šarec ugotovil, da je gol in bos, kot se temu pregovorno reče. In odstopil. Ne samo neznanje in primanjkljaj menedžerskih sposobnosti, z vidika vodenja je problematičen tudi njegov značaj

Kaj to zdaj pomeni za Slovenijo?

Do imenovanja nove vlade lahko preteče še precej časa, tudi več mesecev. Ali bo oblikovana nova vlada ali pa bomo šli (povsem po nepotrebnem, saj smo o svojih kandidatih odločali že poleti 2018) na volitve, bo več znanega v prihodnjih dneh in tednih.

Ne glede na to je država v mrtvem teku, vprašanje je samo, ali bo to nekaj tednov ali več mesecev.

Na balkanski poti trenutno preko 100.000 migrantov

Leto 2020 pa bo zelo pomembno tudi z migrantskega stališča. Hrvaška državna agencija Hina poroča, da je trenutno na tako imenovani balkanski migrantski poti več kot 100.000 migrantov. vir

Sosednje države se intenzivno pripravljajo na to, v Sloveniji pa to nikogar od vladajočih, ki to niti niso več, ne zanima.

Povsem drugače je v sosednji Madžarski, ki je v četrtek sprejela sklep, da bo število vojakov na svoji južni meji podvojila.

Za to so se odločili tudi zato, ker je 80 migrantov poskušalo na silo prestopiti madžarsko mejo s sosednjo Srbijo. Petim je to uspelo, madžarski varnostni organi so jih takoj prijeli in proti njim začeli kazenski postopek. Ostale so ustavili z opozorilnimi streli. Nihče ni bil ranjen.

Gergely Gulyas, predstavnik madžarske vlade, je ob tem dejal, da se je stanje na madžarski južni meji po relativno mirnih dveh letih poslabšalo, v prihodnje pa pričakujejo povečan pritisk migrantov. vir 

Za Madžarsko je sicer znano, da je tamkajšnji predsednik Viktor Orban po migrantskem valu leta 2015 odredil izgradnjo visoke žičnate ograje, ki je skoraj povsem ustavila nezakonite prehode meje. V državo se lahko vstopa le še prek mejnih prehodov. Kljub ograji poskuša tedensko mejo nezakonito prestopiti več sto migrantov.

Ker jim na madžarski meji ne uspe, je na dlani, da migrantom za to ostane samo še Slovenija. Vendar pa je pri nas tako, da v vladi, ki je v odstopu in bo tako še nekaj časa, to nikogar več ne zanima.

Roko na srce. Zanimalo jih ni niti doslej. Mimogrede. Se morda spomnite, kdaj ste nazadnje o migrantih in nujnosti zajezitve te problematike slišali govoriti Marjana Šarca ali notranjega ministra Boštjana Poklukarja? Se še sploh spomnite, kdo je Poklukar? In se še sploh spomnite, kdaj je Šarec govoril še kaj drugega kot samo to, da je s prstom kazal na druge, ki naj bi bili menda krivi za njegov neuspeh?

J. M.